събота, юли 13, 2024

Евродепутатите ще гласуват резолюцията за България

Днес Европейският парламент ще се произнесе по резолюцията за България, приета от Комисията за граждански свободи и правосъдие.

Тя беше инициирана във връзка с върховенството на закона и борбата с корупцията, но мв краян асметка в нея бяха включени и критични текстове за признаването на ОМО „Илинден“, Истанбулската конвенция, правата на малцинствата и на хомосексуалните.

Резолюцията беше в основата на дебата за страната ни, който се проведе в понеделник вечерта.

Над 40 предложения за поправки в текста бяха разгледани снощи от евродепутатите. Промените бяха внесени от групите на ЕНП, на консерваторите и реформистите и на либералите.

Предлага се от резолюцията да отпаднат текстове, свързани с Истанбуската конвенция, езика на омразата спрямо ромите и хората с различна сексуална ориентация.

В поправките е включен и текст за злоупотреба с власт от съветници на президента Румен Радев, внесен от евродепутатката Роберта Мецола. Става дума за Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

„Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция“, гласи друг текст, предложен от Мецола.

Тя предлага също да отпадне на мониторингът по механизма за сътрудничество и проверка.

Роберта Мецола е автор и на поправка, в която се казва, че няма изискване за прозрачност на собствеността на онлайн медиите, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии

Очаква се резултатите от гласуването да станат ясни по обяд.

Припомняме, на 1 откомври Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) прие проекта на резолюцията с 35 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се“.  В документа се отбелязва „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

В края на миналия месец Брюксел публикува първите доклади за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!