неделя, юни 23, 2024

EС вещае тежък грипен сезон

Възрастните хора в Европа може да са изправени пред труден грипен сезон. За това предупреждава Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), съобщава „Политико“.

В допълнение към продължаващата пандемия от коронавирус очакваната грипна вълна има потенциал да натовари здравните системи в Европейския съюз.

По данни на Агенцията за наблюдение на заболяванията в Хърватия разпространението на грип е прехвърлило сезонния праг „необичайно рано“.

Водещият грипен щам тази година – A(H3N2), засяга повече възрастни хора и е свързан с намалената ефикасност на ваксината срещу грип.

По думи на ръководителя на грипната програма на ECDC Паси Пентинен ранното засичане на този подвид подсказват, че предстоящият грипен сезон може да бъде тежък.

Рязкото нарастване на грипните инфекции по време на продължаващата пандемия от COVID-19 може да има сериозни последици за възрастните хора и да натовари допълнително здравните системи, които вече са напрегнати от коронавируса, предупреди той.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията отбелязва, че свързаните с пандемията ограничения през миналогодишния грипен сезон почти са премахнали разпространението на болестта в ЕС, а това предполага, че мерки като маски и спазване на дистанция са ефективни срещу грипа.

Петинен подчерта, че ваксинациите срещу коронавируса и грипа осигуряват защита срещу тежко боледуване, което е особено важно за работещите в здравеопазването и социалните домове. Той посочи, че антивирусните лекарства могат както да предотвратят тежко заболяване, така и да действат като защитна мярка срещу възникване на огнища на места като старчески домове.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!