ЕС създава сили за бързо реагиране заради кризата в Афганистан

Европейският съюз ще окаже финансова помощ на съседните на Афганистан страни при приемането на бежанци. Това заяви за в. „Кориере дела Сера“ върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел.

Той подчерта, че без тясно сътрудничество не може да бъде направено нищо, тъй като възможностите на Европа имат предел.

По негови думи съседните държави ще бъдат въвлечени към процеса по-рано, отколкото Европа, поради което ще им бъде предоставена финансова подкрепа, както е било направено и с Турция.

Според Борел Европа трябва да си извлече поуки от ситуацията в Афганистан, за да заздрави трансатлантическите отношения и да ги направи по-балансирани.

Ръководителят на европейската дипломация бе категоричен, че Европейският съюз трябва да се научи да работи като общност и да укрепи идеята за стратегическа автономия.

В стратегическата външнополитическа концепция „Стратегически компас на ЕС“ ние предлагаме създаването на европейско подразделение на сили за бързо реагиране, което да може да действа бързо при извънредни ситуации, като кризата в Афганистан, обясни той и подчерта, че ЕС трябва да има възможност за намеса „с цел защита на собствените си интереси, когато американците не желаят да се намесват“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!