терористично съдържание

Европейският съюз ясно заявява, че всяко терористично съдържание е най-вредно през първия час, в който се появява онлайн. Тази седмица Европейският парламент гласува в подкрепа на ново правило, което би могло да накара интернет компаниите да премахнат терористичното съдържание в рамките на един час след получаване на заповед от властите.

Компаниите, които многократно не спазват закона, могат да бъдат глобени до четири процента от глобалните си приходи.

Законодателството е сходно с насоките, публикувани от Европейската комисия миналата пролет, но според доклада на BBC News критиците казват, че това е силно “разводнена” версия.

От компаниите няма да се изисква да следят съдържанието, да търсят незаконна дейност или да инсталират автоматични филтри. Допълнителни мерки – като редовното докладване пред властите или увеличаване на човешкия надзор – ще бъдат необходими само след повторни нарушения.

Парламентът също така заяви, че на по-малките платформи трябва да се даде предизвестие от 12 часа, преди да им бъде наредено да премахнат всяко съдържание.

Парламентът подкрепи законодателството с 308 гласа „за“ и 204 „против“, но ще трябва да договори и съгласува текста и със Съвета на министрите на ЕС.

Парламентарните избори са насрочени за май, така че новите членове биха могли да повлияят на окончателното решение.

Коментари