четвъртък, май 30, 2024

ЕС опитва да се отдалечи от Китай с Канада

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви във вторник стратегическо партньорство между Европейския съюз и Канада по отношение на суровините след среща на върха с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Тя заяви, че ЕС се стреми да „диверсифицира далеч от Китай“ и да се съсредоточи върху намаляването на екологичните щети и осигуряването на по-високо ниво на прозрачност на трудовите практики.

Двете страни се договориха също да продължат партньорството си съгласно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA), включително подписване на споразумение за взаимно признаване с цел улесняване на трансфера на стоки през границите и ускоряване на търговския поток.

По въпроса за патентите за ваксини COVID-19, председателят на ЕС Шарл Мишел заяви, че отказът от патенти „няма да реши магически всичко„, като подчерта, че производството на ваксини трябва да се увеличи и диверсифицира. 

Фон дер Лайен заяви, че правата на интелектуална собственост са „награда“ за иновации и посочи предложението за задължително лицензиране по време на криза, което би намалило възнагражденията за притежателите на патенти.

Фон дер Лайен вярва, че ЕС може да намери решения на настоящия проблем с граничния контрол с Обединеното кралство. Тя предупреди, че продължаващите проблеми са „трудни и сериозни“, но заяви, че е „дълбоко убедена с конструктивен подход, че тези проблеми могат да бъдат преодолени“.

Тя подчерта значението на споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, което бе подписано през декември.

„Нашият дълг и на двете страни е да се уверим, че работи и ние го прилагаме„, добави тя, за разлика от британските официални лица, които призоваха за по-голяма гъвкавост при тълкуването на споразумението.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!