ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

Полският премиер обвини Матеуш Моравецки Европейския съюз, че отправя искания към Варшава с „опрян пистолет в главата ни“, съобщава „Файненшъл Таймс“.

Думите му са по повод искането на Брюксел за отмяна на съдебните реформи в Полша, в противен случай на страната ще бъдат наложени санкции.

Според Съюза реформите са пречка за демократичните свободи. Варшава обаче отстоява мнението, че те са необходими, за да се изкорени корупцията сред съдиите.

Предвид продължаващата конфронтация и нараствашите опасения от „Полекзит“ Моравецки призова Брюксел да отмени настояването си Съдът на ЕС да наложи глоба на Полша заради реформите.

„Това би било най-мъдрото нещо, което могат да направят. Защото тогава няма да разговаряме помежду си с опрян в главата пистолет“, заяви той.

На въпрос дали е възможно Варшава да наложи вето върху решения на ЕС като ответна мярка, той запита какво ще стане, ако Европейската комисия започне трета световна война. Ако те започнат трета световна война, ние ще защитаваме правата си с всички оръжия, с които разполагаме, категоричен бе полският премиер.

Припомняме, по-рано този месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заплаши да предприеме действия срещу Полша в отговор на решението на Конституционния съд на страната, според което някои закони на ЕС са несъвместими с полската конституция и полското законодателство има предимство пред европейските закони.

На срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел миналата седмица Моравецки заяви, че Полша е готова за диалог, но няма да се поддаде на „шантажа“ на централните институции на ЕС.

Някои от европейските лидери заявиха по време на срещата, че Брюксел не бива да отпуска на Варшава 36 млрд. евро за възстановяване от пандемията, докато въпросът не бъде решен.

Спорът се съсредоточи върху новата дисциплинарна камара на съдиите, която Съдът на Европейския съюз определи като незаконна. Въпреки че Полша обеща да я закрие, това все още не е направено.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!