ЕС: Невъзможно е да евакуираме афганистанските си сътрудници до 31 август, САЩ ни пречат

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че евакуацията на всички афганистански сътрудници на западните страни преди 31 август е „невъзможна“, съобщава „Франс прес“.

Той обвини САЩ за това, че с мерките си за сигурност на летището в Кабул затрудняват такава евакуация.

Американската администрация постави срок до края на август за окончателно изтегляне на войските на САЩ от Афганистан и възнамерява да изведе от страната над 30 000 американци и цивилни афганистанци.

По думи на Борел обаче това е математически невъзможно.

Той обясни, че проблемът е в достъпа до летището. „Мерките за контрол и безопасност на американците са много строги. Ние ги помолихме да проявят гъвкавост. Не успяваме да вкараме там нашите сътрудници“, посочи той.

Само в представителството на ЕС в Кабул има около 400 афганистански сътрудници и техните семейства. Въпреки че Брюксел даде уверение, че ще ги евакуира, досега едва 150 от тях са стигнали до Испания.

Борел обясни, че в Кабул има две летища, но гражданското е в ръцете на талибаните и оттам няма полети. Американците пък контролират военното летище. Той поясни, че в днешния самолет до Мадрид 1/3 от пътниците са били американски граждани. Ако американците си заминат, европейците нямат военния капацитет да се заемат с военното летище и неговата безопасност, така че талибаните ще го превземат, предупреди Борел.

Според него е необходимо да се проведат разговори с талибаните. Той обаче подчерта, че да се говори с тях, не означава да бъдат признати.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!