ЕС не успя да договори дългосрочни мерки за ръста на цените на енергията

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение относно дългосрочни мерки за повишаването на цените на енергията в Европа по време на среща в Люксембург, информира ДПА.

Испания, подкрепена от Гърция и Франция, настоя за широка реформа на енергийния пазар на ЕС, но срещна съпротива от страна на група страни членки на ЕС, предвождани от Германия.

Разногласията между страните членки се втвърдиха преди срещата в Люксембург, като Швеция и Белгия се присъединиха към групата, които се противопоставиха на драстичните намеси в енергийния пазар на ЕС.

Мадрид, както по-голямата част от Южна Европа, преживява най-драматичните увеличения на цените на енергията от години и се застъпва за обща платформа за закупуване на газ, както и за стратегически газови резерви, за да защити пазара от икономически сътресения.

Правителството на Испания изтъква, че „инструментите“ на Европейската комисия от краткосрочни национални мерки за справяне с проблемите с цената на газа не стигат достатъчно далеч.

Франция подкрепя тези предложения и иска да се реформира начина, по който се изчислява цената на енергията на пазара.

Френската подкрепа за реформи е свързана с усилията на Париж да включи ядрената енергия, основният енергиен източник на страната, в класификацията на ЕС за бъдещи зелени енергии.

Държавният секретар по енергетиката на Германия Андреас Файхт обаче настоя, че настоящите увеличения на пазара не оправдавали пряка намеса.

„Според нас увеличението на цените не дава основание за намеса в европейския вътрешен пазар“, отсече Файхт.

Свободното ценообразуване и конкурентните пазари са централна основа да продължаваме да гарантираме сигурността на нашите енергийни доставки на високо ниво, като стимулираме важни иновации за енергийния преход и поддържаме енергията достъпна“, изтъкна той.

„Подготвени за 55“, водещият пакет на Европейската комисия за преход по отношение на климата за намаляване на въглеродните емисии с 55 процента до 2030 г., не беше включен в енергийната дискусия, с изключение на критики от Унгария относно схемата за търговия с емисии, която допринася за нарастващите разходи за енергия.

Йерней Въртовец, министър на инфраструктурата на Словения, настоя, че преходът на ЕС от изкопаеми горива към зелени алтернативи обаче „не е част от проблема“, а вместо това „част от решението“.

„Искаме да постигнем две важни цели – климатична неутралност и енергийно независима Европа. За това трябва да инвестираме във възобновяеми енергийни източници и нови технологии„, подчерта Въртовец.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон каза пред министрите, че отделът за конкуренцията на Европейската комисия разследва поведението на енергийните доставчици на фона на повишаването на цените на енергията и ще представи констатациите на следващата среща на високо равнище на ЕС през декември.

„Отделът за конкуренцията на комисията започна да събира доказателства за пазарното поведение на основните газови играчи, да прегледа откриването на всяко антиконкурентно поведение на енергийния пазар“, посочи тя.

Решението за започване на разследването е след жалби от Полша, че руската държавна газова компания „Газпром“ не е осигурила допълнителни доставки на газ.

Силното икономическо възстановяване след спада, предизвикан от пандемията, оказва голям натиск върху цените на енергията по целия свят, като Китай купува по-специално големи количества газ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!