Европейският съюз (ЕС) вероятно ще приеме шестия кръг от санкции срещу Русия на следващото заседание на Съвета по външни работи на ЕС. Това каза в понеделник главният дипломат на блока Жозеп Борел, цитиран от „Ройтерс“.

Борел направи изявлението си по време на пресконференция в Панама Сити, където е на официално посещение.

По думите му, блокът се надява да ограничи руския енергиен износ.

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да предложи пакета от санкции на ЕС тази седмица.

Той ще включва вероятно и ембарго за закупуване на руски петрол – мярка, която досега разделя страни от ЕС.

Борел, който председателства заседанията на Съвета по външни работи, каза, че се надява ЕС да предприеме „мерки за значително ограничаване на този внос“, но призна, че засега няма съгласие от всички членове.

„Но аз съм уверен, че поне по отношение на вноса на петрол това споразумение ще бъде възможно сега или на следващото заседание на Съвета“, добави той.

Съветът има заседания, насрочени за 10 май и 16 май.

Припомняме, че Европейската комисия може изключи Унгария и Словакия от ембаргото за закупуване на руски петрол, което сега е в процес на подготовка, заради опасения, че двете страни са зависими от руския нефт.

Очаква се Комисията да финализира във вторник работата по следващия шести пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради инвазията в Украйна, който ще включва забрана за закупуване на руски петрол, износът на който е основен източник на приходи за Москва.

Унгария, силно зависима от руския петрол, многократно е казвала, че няма да подкрепи санкции, свързани с енергетиката. Словакия е и една от страните в ЕС, които най-много разчитат на руските изкопаеми горива.

За да запази 27-членния блок единен, Комисията може да предложи на Словакия и Унгария „изключение или дълъг преходен период“, каза един от източниците на агенцията.

Коментари