Ердоган зове мюсюлманите срещу несправедливости от Сирия до Афганистан и ислямофобия на Запада

В обръщение към младежки форум в Истанбул в сряда президентът на Турция призова мюсюлманите да повишат глас срещу несправедливостите, на които стават свидетели, съобщава „Анадолу“.

„Мюсюлманите трябва да поемат отговорност за собствения си мир и благополучие, както и за сигурността и бъдещето на цялото човечество и да повишат глас срещу несправедливостите, на които стават свидетели“, каза Реджеп Ердоган на Форум за младежко ислямско сътрудничество. 

Отбелязвайки, че светът е свидетел на едни от най-бурните времена в човешката история, Ердоган каза, че проблемите със сигурността, терористичните дейности и епидемията от коронавирус пречат на жадувания мир.

„Мюсюлманите, които се борят с конфликти, миграция, бедност и болести в широка географска област от Сирия до Афганистан, от друга страна, трябва да се борят и с нарастващата ислямофобия и културния расизъм, особено в западното общество„, каза той. 

Позовавайки се на една от дългогодишните си максими, че „светът е по-голям от пет„, по отношение на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН в призива за реформа, Ердоган каза, че Турция при всяко удобно положение обръща внимание на глобалната несправедливост.

Ердоган призова младите мюсюлмани да участват и да заемат „активни роли в политиката, академичните среди, спорта, търговския и социалния живот„.

„Очаквам да не позволявате на никого да застава между нас и да ви разделя по етнически, „сектантски“ или културни различия“, каза той. 

Представители от 56 държави обсъждат стратегията на Форума за младежко ислямско сътрудничество, младежкото развитие, икономическите възможности, културата, изкуствата, спорта, работата в мрежа и екологичните въпроси по време на двудневното събрание.

Основана през 2004 г., това е международна, нестопанска организация, обединяваща водещи младежки организации от страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество, както и международни младежки организации, представляващи мюсюлмански малцинства по целия свят.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!