Ердоган отсече: Преговорите за Кипър могат да се възобновят само на базата на две държави

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че мирни преговори за бъдещето на етнически разделения Кипър могат да се провеждат само между „двете държави“ на средиземноморския остров, в коментари, които със сигурност ще раздразнят още кипърските гърци и Европейския съюз, отбелязва „Ройтерс“.

Кипърските турски власти също така обявиха планове за евентуално презаселване на малка част от изоставеното към момента кипърско гръцко предградие Вароша на източния бряг на острова.

Този ход също така вероятно ще вбеси кипърските гърци като по същество претенции за собственост върху зона, която според ООН трябва да бъде поставена под контрола на миротворци.

„Нов процес на преговори (за помиряване на разделението на Кипър) може да бъде осъществен само между двете държави. Ние сме прави и ще защитаваме правото си до края„, подчерта Ердоган в реч в разделената кипърска столица Никозия.

Той отбеляза годишнината от турската инвазия на 20 юли 1974 г., дни след преврат на кипърски гърци, организиран от военните, управлявали тогава Гърция. Оттогава островът остана разделен на кипърски гърци на юг и кипърски турци на север.

Кипърските гърци, които представляват Кипър в международен план и са подкрепяни от Европейския съюз, отхвърлят споразумение за две държави за острова, което би предоставило суверенен статут на отцепилата се кипърска турска държава, която само Анкара признава.

Украсен с червено-бели турски и турски кипърски знамена, празничното настроение във вторник в Северна Никозия беше в пълен контраст с мрачното настроение на юг, където кипърските гърци бяха събудени от сирени за въздушно нападение, отбелязващи деня, в който турските сили дебаркираха на острова преди 47 години.

Въпреки че ООН се мъчеше неубедително да се справи с Кипър в продължение на десетилетия, спорът се изостри заради конкурентни претенции за крайбрежни енергийни залежи и скорошното повторно отваряне от страна на кипърските турци на част от Вароша за посетители.

Вароша е турска военна зона от 1974 г., масово разглеждана като разменна монета за Анкара във всякакво бъдещо мирно споразумение.

Днес лидерът на кипърските турци Ерсин Татар обяви, че администрацията му ще премахне военния статут на около 3,5% от Вароша и ще позволи на бенефициенти да кандидатстват пред комисия, упълномощена да предложи обезщетение или реституция на имоти.

Говорител на международно признатото правителство на Кипър заяви, че властите ще информират ЕС и Съвета за сигурност на ООН по въпроса.

Изолираната зона включва 100 хотела, 5000 домове и фирми, притежавани по-рано предимно от кипърски гърци.

Властите на кипърските турци отвориха част от нея за обществеността през ноември 2020 г.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!