Ердоган наруга Австрия за издигането знамето на Израел

Австрийското външно министерство е привикало турския посланик Озан Джейхун, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган наруга Виена за издигане на израелското знаме над правителствени сгради в знак на солидарност на фона на военните действия в Газа, съобщи министерството, цитирано от местните медии.

„След тези абсурдни изявления на президента Ердоган, турският посланик беше привикан в министерството на външните работи през първата половина на деня, за да му бъде предадена ясно позицията на Австрия“, уточниха от ведомството.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг от своя страна заяви в изявление, че конфликтът в Близкия изток не може да бъде уреден „с пяна на устата“.

„Хамас е терористична организация“, настоя министърът и добави, че като атакуват правителства, включително австрийското, които в лицето на терора са на страната на Израел, турските политици отново показват „ужасяващото си възприемане на закона“. „Вместо да наливаме масло в огъня, ние спешно призоваваме Турция да допринесе за деескалацията“, подчерта австрийският първи дипломат.

По-рано турският президент обвини Израел в „отвратителни атаки срещу джамията Ал Акса“, едно от най-светите места в исляма, твърдейки, че израелските власти са провокирали поредното разгаряне на напрежението в региона.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!