ердоган САЩ

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди двустранните отношения между страната му и САЩ, регионалното развитие и Сирия в телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп, според турската служба на съобщенията, цитирана от Дейли Сабах.

Ердоган е в Ню Йорк за 74-то Общо събрание на ООН. Преди да замине от Турция в събота, турският президент заяви, че ще обсъди Сирия и продължаващата подкрепа на САЩ за терористичната група „Народни защитни единици“ (YPG), когато той се срещне с Тръмп в кулоарите на събранието.

На 7 август турски и американски военни служители се съгласиха да създадат безопасна зона в Северна Сирия и да разработят защитен коридор, за да улеснят движението на сирийци, които искат да се върнат у дома. Те също се съгласиха да създадат център за съвместни операции.

Ердоган: Искаме ядрено оръжие!Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е „неприемливо“ да се забранява на Турция и на дру…Sep 5 2019bulmedia.net

Споразумението предвиждаше също така установяването на необходимите мерки за сигурност за справяне с проблемите на сигурността на Турция, включително изчистване на зоната на терористичната YPG група, с която САЩ понякога се съюзяват. YPG е сирийски клон на кюрдската PKK, която повече от 30 години е отговорна за смъртта на близо 40 000 души в Турция, включително много деца и жени.

Ердоган също заяви през уикенда, че ще обсъди с Тръмп възможната покупка на ракети „Патриот“, която не е „на масата на преговорите“ към момента.

В неделя Ердоган се срещна с американския сенатор Линдзи Греъм в Ню Йорк.

Греъм каза пред репортери, че дискусията с турския президент е преминала добре и изрази надежда за по-стратегически отношения между Анкара и Вашингтон. Той заяви, че се надява Турция да бъде върната обратно в програмата Ф-35.

Милиардни загуби за Турция след като САЩ я изхвърлят от програмата за Ф-35Упорството на Анкара да се сдобие с руските ПВО ракетни системи С-400 доведе до удар от страна на Съ…Jul 18 2019bulmedia.net

През юли САЩ преустанови участието на Турция в програма за изтребители Ф-35, заявявайки, че закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400 може да застраши самолета, твърдейки, че Турция постоянно отрича.

Турция произвежда някои части от самолетите Ф-35, а също така е партньор в програмата за реактивни двигатели.

Греъм също подчерта значението на стратегическото партньорство на Анкара за Сирия, като нарече Турция „незаменима“ за поддържане на разкъсаната от войната страна и предотвратяване на повторното възникване на терористичната група ИДИЛ на североизток.
Ердоган заплашва да пусне сирийските бежанци към ЗападаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще позволи на сирийските бежанци да напуснат Тур…Sep 5 2019bulmedia.net

Коментари