Ердоган го направи: Турция гони 10 западни посланици

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е разпоредил на външното министерство на Турция да обяви 10 посланици от западни страни за „персона нон грата“ заради призивите за освобождаването на филантропа и негов политически противник Осман Кавала, предаде „Ройтерс“.

Кавала е в затвора от края на 2017 г., обвинен във финансиране на общонационалните протести през 2013 г. и за участие в неуспешния преврат през 2016 г. Той отрича обвиненията.

В съвместно изявление от 18 октомври посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и САЩ призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала. Те бяха привикани от турското външно министерство, което нарече изявлението безотговорно.

Дадох необходимата заповед на нашия външен министър и казах какво трябва да се направи: тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага. Ще го уредите незабавно„, отбеляза Ердоган в реч пред тълпа в северозападния турски град Ескишехир.

Кавала беше оправдан миналата година по обвинения, свързани с протестите, но решението беше отменено тази година и комбинирано с обвинения по друго дело, свързано с опита за преврат. Правозащитни организации подчертават, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу инакомислещите при управлението на Ердоган.

Привържениците на Кавала го смятат за политически затворник, ударен заради работата си по правата на човека във все по-авторитарна Турция.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!