ЕС трябва да се ангажира с нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. на предстоящата Конференция на ООН по изменението на климата, става ясно от  резолюция на ЕП, която обявява извънредно положение в областта на климата и околната среда в Европа и света

Европарламентът одобри резолюцията в навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP25) в Мадрид от 2 до 13 декември. В документа се настоява  ЕК да гарантира, че всякакви законодателни и бюджетни предложения напълно съответстват на целта за ограничаване на глобалното затопляне под 1,5 °C.

В отделна резолюция ЕП изисква общността да представи пред Конвенцията на ООН по изменение на климата своята стратегия за постигане възможно най-скоро и най-късно до 2050 г. на климатична неутралност. Евродепутатите призовават новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да включи цел от 55% за намаление на парниковите газове до 2030 г. в Европейския зелен пакт. 

Още по темата

В резолюцията евродепутатите заявяват, че сегашните амбиции за намаляване на емисиите от морския и въздушния транспорт не са достатъчни. Всички страни трябва да включат емисиите от тези видове транспорт в своите планове за национален принос за опазването на околната среда, отбелязват те, и призовават Европейската комисия да предложи включването на морския сектор в схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ).

Страните на ЕС трябва най-малко да удвоят своя финансов принос към Зеления фонд за климата, се казва в позицията на ЕП. Държавите членки на ЕС са най-големите донори на публично финансиране за климата и бюджетът на ЕС трябва да съответства напълно на международните му ангажименти. Евродепутатите също така отбелязват, че обещанията на развитите държави не постигат общата цел от 100 млрд. долара годишно след 2020 г.

В заключение ЕП настоява държавите членки на ЕС да спрат поетапно директните и индиректните субсидии за изкопаеми горива до 2020 г.

Резолюцията за обявяване на извънредно положение в областта на климата и околната среда беше приета с 429 гласа „за“, срещу 225 гласа „против“ и 19 гласа „въздържал се“. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Петър Нейков

Източник: Investor.BG

Коментари