ЕП: България да се откаже от „златните паспорти“, нужен е единен подход на ЕС към Русия

ЕС трябва да настоява България и Малта да се откажат от своите режими за издаване на „златни паспорти„.

Това се казва в препоръчителен доклад на Европейския парламент за политическите отношения между ЕС и Русия, цитиран от БНР. Документът е адресиран до Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи Жозеп Борел. Той бе обсъден в пленарната зала в Страсбург.

В доклада се казва още, че ЕС и страните-членки следва да преразгледат своите инвестиционни проекти и тези за икономическо сътрудничество като „Северен поток 2“ и атомните централи, изградени от „Росатом“. В него се настоява за повече усилия, чрез които да се ограничат стратегическите инвестиции на Кремъл.

В документа се припомня, че агенти на Главното разузнавателно управление са обвинени в опит за убийство през 2015 г. на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души у нас.

Докладчикът Андрюс Кубилиюс призова ЕС да не признава парламентарните избори в Русия, които ще се проведат в неделя.

„Миналата година режимът на Лукашенко открадна изборните резултати след провеждането им, а сега Путин се опитва да направи това още преди това. Над 100 най-значими представители на опозицията и независими кандидати не са допуснати да участват в тях. Алексей Навални е в затвора, никой не очаква наблюдатели да бъдат допуснати до тях. Следващата седмица ще е тест за всички нас, за европейските институции, че не се боят да заявят, че изборите са организирани в разрез с демократичните принципи и международното право, след като и сега има много доказателства, че е точно така.“ – коментира Кубилиюс.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви за пореден път, че към Русия е необходим единен подход на ЕС.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!