Макрон Либия
Президентът Емануел Макрон и Халифа Хафтар, заедно през 2017 г. | Снимка: Жак Демартън, Агенция Франс Прес

Президентът на Франция Еманюел Макрон иска да се срещне с военния командир генерал Халифа Хафтар, който започна военна кампания срещу правителството в Триполи, Либия.

Целта на срещата между Макрон и Хафтар ще бъде прекратяването на огъня и продължаване на мирния процес в страната. Това заяви външният министър Жан-Ив льо Дриан. Ситуацията в Либия е изключително тревожна, е казал той пред депутати, цитиран от РТ.

Все още не може да бъде потвърдена такава среща, както и дали целта на Париж не е да събере на едно място двете страни в конфликта в Либия.

Франция иска безусловно примирие в Либия. Париж поддържа дипломатическото, а не военно разрешаване на конфликта.

Саудитска арабия е дала милиони за атаката на Хафтар в ЛибияУол Стрийт Джърнъл казва, че Рияд е предложил милиони долари на Халифа Хафтар, за да започне кампани…Apr 13 2019bulmedia.net

Миналата седмица Макрон призова за примирие в продължилата вече месец битка за либийската столица Триполи след среща с признатия от ООН либийски министър-председател Файез ал-Сарадж.

Триполи е дом на признатата администрация, но някои европейски страни, като Франция, също подкрепих Халифа Хафтар като начин за борба с въоръжените групи след като НАТО свали от власт Муамар Кадафи през 2011 г. и страната изпадна в хаос.

Ден след срещата с Макрон международно признатото правителство поиска от 40 чуждестранни фирми, включително френската петролна компания „Тотал“, да подновят лицензите си или да преустановят дейността си в Либия.

Хафтар и неговата „Либийска национална армия“ (LNA) се борят да запазят инерцията си в напредъка към Триполи, изправени пред контра-офанзива от войски, под контрола на правителството на ал-Сарадж (Government of National Accord).

Седмиците на борба доведоха до смъртта на над 430 души и са ранили най-малко 2110 други, докато над 55 000 души са били принудени да напуснат домовете си, съобщава Световната здравна организация.

Дали чуждите сили влошават конфликта в Либия?Осем години след падането на дългогодишния лидер Муамар Кадафи, Либия отново е изложена на риск от в…Apr 16 2019bulmedia.net

Коментари