понеделник, юни 24, 2024

ЕМА проследява в реално време данните за COVID хапчето на Merck

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започва преглед в реално време на експерименталното лекарство срещу коронавирус за възрастни на американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback, съобщава „Ройтерс“.

Процедурата, известна още като „непрекъснат преглед“, означава, че европейският регуратор ще оцени даннитe веднага щом станат достъпни, а няма да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Към момента ваксините са основното оръжие срещу COVID-19. Експерименталното хапче „молнупиравир“ (molnupiravir) обаче може да промени хода на борбата с вируса, след като от проучвания стана ясно, че то може да намали наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за най-застрашените от тежко преболедуване.

На 11 октомври компанията Merck подаде заявление за разрешение за спешна употреба на лекарството в САЩ. Предстои групата от външни съветници на американския здравен регулатор да обсъди в края на ноември дали да разреши експерименталното хапче.

В случай че „молнупиравир“-ът бъде одобрен от регулаторните органи, той ще се превърне в първото лекарство за лечение на коронавирус, прилагано през устата. Освен това той ще осигури първото лечение на пациенти с леки заболявания, за разлика от съществуващите лекарства, които се използват най-вече за лечение на критично болни.

Производителят на лекарства има договор с американското правителство за доставка на 1,7 милиона курса от това лекарство на цена от 700 долара за курс. Наскоро Merck подписа договори за доставки и с редица други страни, сред които Великобритания, Малайзия и Сингапур.

ЕС също обмисля подписването на споразумение за доставка на антивирусното хапче. Това обаче може да се случи едва след като компанията започне процеса на искане на одобрение за лекарството.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!