футбол отбори

Критиката за въглеродния отпечатък на футбола избухна със страшна сила, когато феновете на английските клубове трябваше да пътуват хиляди километри, за да видят, че техните отбори играят европейски финали в Испания и Азербайджан.

„Емиратс стейдъм“ (Арсенал) и „Стамфорд Бридж“ (Челси) са само на 13 километра един от друг. Въпреки това, английските отбори трябваше да пътуват 4000 километра, за да играят финала на Лига Европа в Баку, столицата на Азербайджан, в сряда (29 май). Според Международната организация за гражданска авиация пътуването на 12 000 поддръжници от Лондон до столицата на Азербайджан се оценява на около 5 595 тона въглероден диоксид.

Разбира се, когато финалът бе присъден на Баку, малцина можеха да очакват, че в него ще има два английски отбора. Нещо повече, футболните федерации имат политика за популяризиране на футбола в световен мащаб.

Решението, че Баку и Мадрид ще бъдат домакини на финала за лига Европа и Шампионската лига, съответно, е взето още през 2017 година. Но след финалите за купата тази година, Евро 2020 ще се проведе на стадиони в цяла Европа, от Лондон до Санкт Петербург, за да отбележи 60-та годишнина от турнира. Състезанието обикновено се провежда само в една нация.

Организацията на събитието като истински паневропейски турнир предизвика подобни опасения, тъй като въглеродният отпечатък ще бъде още по-голям. УЕФА обяви, че е създала програма за компенсиране на емисиите, генерирани от феновете, които пътуват до Евро 2020 в края на турнира.

През 2016 г. УЕФА насърчи поддръжниците да компенсират собствения си въглероден отпечатък чрез приложение. Този път организацията се е ангажирала да го направи сама. Но може би някои отбори ще помогнат.

Испанският футболен клуб Бетис е добре познат с цветовете на екипите си в зелено и бяло. Сега обаче той иска да интегрира тази концепция в своята цялостна политика, като стане първия професионален футболен отбор в Европа, тръгнал по пътя към повишаване на устойчивото развитие на футбола.

„Всеки ни запознава с нашите цветове в Испания, просто трябва да сме „зелен отбор“, шегува се по време на Зелената седмица на ЕС в Брюксел Антонио Ортега, мениджър на Real Betis Balompié, както е пълното название на Бетис.

Спортните събития имат важно въздействие върху околната среда, дължащо се на потреблението на вода и енергия, транспорта и генерирането на отпадъци. Бетис е първият клуб в испанската лига, подписал инициативата на ООН за климата и следователно е решен да намали своя екологичен отпечатък.

„Трябва да е изненадващо за хората да чуят за футболен отбор, който говори за екологични проблеми, но ние мислим много за това как можем да подобрим нашата система за управление, за да бъдем по-устойчиви“, обяснява Ортега.

„Вярваме, че трябва да се ангажираме с това“, подчертава той.

Мениджърът на Бетис обясни как част от стадиона е построена през 1992 г. и следователно не отговаря на стандартите за устойчивост, които клубът се стреми да постигне. Затова през последните няколко години клубът работи за подобряване на управлението на отпадъците и енергийната ефективност на мястото.

Новата зона е замислена да бъде възможно най-устойчива, включително чрез използването на светодиодни лампи за осветлението и по-добра система за събиране на отпадъци, обяснява Ортега.

Природният газ помага за борбата с изменението на климата, но не достатъчноПриродният газ се отнася към изменението на климата, както нашите посредствени упражнения и режими н…Jun 15 2019bulmedia.net

Нещо повече, Бетис изгражда един от най-големите центрове за обучение в Европа с повече от 50 хектара, предназначени за младшите отбори на клуба. Проектът цели да стане въглеродно неутрален чрез прилагане на екологично чисти системи за управление на отпадъците или потребление на електроенергия.

Теренът ще разчита на слънчеви панели за производство на енергия, генерираните отпадъци ще бъдат рециклирани и повторно използвани, ако е възможно, както и водата, а транспортът в центъра за обучение ще бъде електрически.

Бетис възнамерява не само да направи по-устойчива тренировъчната си площадка, но и да помогне на своя квартал, като изгради слънчева централа, която ще произвежда възобновяема енергия.

Около 3,5 милиарда души са наблюдавали последното световно първенство. Повече от 40% от населението се интересува от футбол, независимо от техния социален или икономически статус. Осъзнавайки потенциала на футбола като перфектна платформа за повишаване на осведомеността, клубът прие своя зелена стратегия с устойчиви програми.

„Футболът е един от най-големите „говорители“ в европейското общество и в света“, обяснява Ортега и въпреки, че Бетис няма толкова голяма аудитория, „смятаме, че имаме отговорност да убеждаваме хората, че трябва да бъдат по-ангажирани с това материя“.

Клубът има за цел да продължи напред с амбициозната си инициатива и сега работи за анализиране на екологичното си представяне, за да продължи да се подобрява. Бетис иска това да бъде пилотна програма и вдъхновение за други футболни клубове, които да следват стъпките и да станат въглеродни неутрални.

За да направи това, Бетис се присъедини към проекта Life Tackle, където ще работи заедно с други организации, за да подобри устойчивостта на спортните събития.

„Като футболни отбори, ние трябва да бъдем част от тези действия, защото сме един от най-големите платформи в обществото, че в бъдеще ще бъде от полза за всички“, подчертава Ортега.

Преди няколко седмици играчите на Бетис носеха тениски, изработени от пластмаса, събрани на стадиона по време на мачовете. Макар че беше еднократна инициатива, намерението на клуба е целият футболен екип да бъде напълно устойчив един ден.

Глобални проблеми, които само се влошаватКой е прав: Касандра или доктор Панглос? Дали сме на ръба на сериозни неприятности, както пророкува …May 25 2019bulmedia.net

Коментари