замърсяването

Общинската управа на Амстердам обяви, че автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, няма да могат да циркулират в града през 2030 г., което е част от плана за намаляване на замърсяването на въздуха.

Макар в този холандски град в момента да се движат много велосипеди, нивата на азотен диоксид са над европейските граници, което вероятно ще намали продължителността на живота на населението с една година, според проучванията.

Замърсяването на въздуха е „мълчалив убиец и един от най-големите рискове за здравето в Амстердам“, казва Шарън Дийксма, политик от Лейбъристката партия, която също е градски съветник за транспорта.

През 2030 г. в града ще се движат само електрически или водородни автомобили и мотоциклети. За да постигнат тази цел за транспорт с нулеви емисии, местните власти няма да позволят на превозните средства, произведени преди 2005 г., да се движат в града след 2020 г. След това автобусите, изпускащи парникови газове, няма да функционират от 2022 г., а замърсяващите лодки за отдих няма да бъдат разрешени след 2025 г.

Град Амстердам ще предостави субсидии, за да улесни покупките на автомобили с нулеви емисии и ще инсталира най-голямата мрежа за зареждане на електрически превозни средства, която се очаква да има около 23 000 станции за зареждане.

Подобни инициативи процъфтяват и в други европейски градове, които прилагат принципа „замърсителят плаща“. Например, както превозни средства с изкопаеми горива, произведени преди 2006 г., така и дизелови превозни средства, произведени преди 2015 г., трябва да платят такса от 14,50 евро за влизане в центъра на Лондон.

В Мадрид само електрически или хибридни циркулират в центъра на града от ноември 2018 г. Париж също планира да забрани дизеловите автомобили през 2024 г. и бензиновите превозни средства през 2030 г. Освен това Антверпен, Хамбург, Берлин, Осло, Лион и Барселона обявиха планове. за създаване на зони с ниски емисии.

Не всички обаче са доволни от тези екологични политики.

Асоциацията RAI, която представлява нидерландската автомобилна индустрия, разкритикува плана за устойчивост на общината, като заяви, че „хиляди семейства“ не могат да си позволят електрическа кола – ситуация, която ще „превърне Амстердам в град на богатите“.

Междувременно, Германия току що отвори първата си отсечка е-магистрала, която позволява на хибридните товарни автомобили да зареждат батериите си, докато са в движение.

Германското правителство въведе технологията на 6-километров участък от аутобан близо до град Франкфурт. Той използва 670-волтови въздушни кабели с постоянен ток, които позволяват на електрическите камиони да изтеглят енергия и да презареждат батериите в движение. Програмата, наречена Elisa (Електрифициран иновативен интензивен магистрален трафик), е проект, спонсориран от министерството на околната среда, включващ гиганта на електрониката Siemens и властите от провинция Хесен, където се провежда.

Камионите, които имат проводници на лостов механизъм, наречени пантографи, добавени към горната част на кабината, трябва да се движат по-малко от 70 км. в час, за да свържат успешно. Когато са свързани, те работят само на електроенергия. Когато се върнат към нормалната магистрала, те се връщат обратно към своите хибридни двигатели. Германия е похарчила и 70 милиона евро със Скания и Фолксваген, за да създаде специален хибриден камион за пистата.

6-километровият участък на A5 Autobahn ще бъде тестван до 2022 г., след което ще бъде взето решение дали да се разшири проектът, който досега е струвал на правителството общо 14 милиона евро.

Независимо от това, в повечето страни от Европейския съюз екологичната отговорност на автомобилната индустрия е все още несигурна. Според френския Liberation, европейските цели за намаляване на емисиите на CO2 през 2018 г. просто принуждават производителите да произвеждат един електрически автомобил за всеки 2 автомобила с изкопаеми горива до 2030 г.
Първата електрическа кола на Aston MartinБлизо четири години и малко промени в плана на Aston Martin и Rapide E дебютира на автосалона в Шанх…Apr 17 2019bulmedia.net

Коментари