Еквадор хвърля армия и полиция срещу трафика на дрога

Президентът Гилермо Ласо въведе извънредно положение в понеделник за борба с трафика на наркотици и други престъпления в Еквадор. Той заяви, че хвърля военните и полицията на улицата, за да осигурят сигурност, предаде АП.

В национално предаване президентът каза, че „Има само един враг: трафикът на наркотици“. Той посочи, че Еквадор е преминал от зона на трафик към зона, която също и потребява наркотици. „Това се отразява не само в количеството наркотици, консумирани у нас, но и в броя на престъпленията, които днес имат пряка или косвена връзка с продажбата на наркотици“, каза той.

Ласо обяви, че трафикът на наркотици е довел до увеличаване на убийствата, грабежите от жилища, превозни средства и хора.

Извънредното положение дава на властите правомощието да ограничават свободата на движение и събиранията.

Припомняме, че по-рано през октомври, правителството на Еквадор изпрати 3600 полицаи и военни, за да гарантира сигурността в местните затвори.

В затворите на Еквадор, където лежат приблизително 38 хиляди души, често избухват инциденти между престъпни групировки.

При сблъсъка, който избухна между затворници в два различни затвора в страната на 23 юли, 21 души бяха убити, а 35 души бяха ранени.

На 24 февруари 80 затворници загубиха живота си при безредиците, които избухнаха едновременно в затвори в 3 града в страната.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!