Експертите на FDA препоръчват бустер доза от ваксината на Moderna

Експертната комисия по ваксините към американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) гласува единодушно да се препоръча на FDA да разреши за спешна употреба бустер доза от ваксината на Moderna срещу COVID-19, съобщи CNN.

Компанията поиска разрешение за спешна употреба на половин доза от ваксината, която да се използва като бустер за определени групи от хора. Това означава да се инжектират 50 микрограма, докато стандартната доза е от 100 микрограма.

Става дума за хора на възраст 65 и повече години, както и за хора между 18 и 64 години, които са изложени на висок риск от тежък COVID-19 или усложнения – поради здравния си статус или заради условията си на работа, предполагащи излагане на коронавирусната инфекция.

Комисията прецени, че прилагането на бустер доза ще бъде безопасно и ефективно при посочените групи, шест месеца след поставянето на втората доза. Всички 19 членове на консултативния орган подкрепиха решението.

Искането за ваксината на Moderna по отношение на групите, за които се препоръчва бустер е аналогично на решението за прилагане на мРНК-ваксината на Pfizer. Трети дози от ваксините Moderna и Pfizer срищу COVID-19 вече са разрешени за някои хора с компрометирана имунна система.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!