Експерти: 500 000 COVID жертви в САЩ до март

Здравни експерти в САЩ предупредиха, че броят на жертвите от коронавируса в САЩ може да достигнат 500 000 до края на февруари, предаде „Гардиън“.

Вирусът ще достигне пика си през февруари и март, като считаният като по-силно заразен щам вече се разпространява в повечето щати и масовата ваксинация тече бавно.

Според тях има комбинация от фактори, които може да доведат до това. Властите в Съединените щати не са успели да реагират ефективно преди есента, когато се очакваше зимен скок.

Това беше последвано и от неспазване на предупрежденията срещу пътуване през зимата. След това, неуспешно е била проведена кампанията за масова ваксинация.

Те са обнадеждени обаче от края на имунизацията, която може да спомогне за стадния имунитет.

Но трябва да се спазват въведените противоепидемични мерки.

САЩ отбелязаха и понижена средна възраст на починалите – 40 години.

Статистиката показва около 400 000 жертви и общо над 21 млн. заразени, което поставя САЩ на челно място.

Държавният департамент на САЩ по-рано тази седмица огласи данни, сочещи, че коронавирусната инфекция, която прерасна в пандемия, най-вероятно се е появила в лаборатория в китайския град Ухан.

Данните са публикувани с цел да се подпомогне работата на разследващата група на СЗО, чиято цел е да се установи произходът на вируса SARS-CoV-2.

В прессъобщение на Държавния департамент се посочва, че още през есента на 2019 г. служители на Института по вирусология в Ухан (WIV) са заболели от вирусно заболяване – преди официално установения първи случай на COVID-19 в Китай. Симптомите на инфекцията, от която са страдали, се покриват с тези на COVID-19, както и на други подобни заболявания.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!