понеделник, юли 22, 2024

ЕК призовава за държавни гаранции за ваучери за анулирани пътувания

Европейската комисия призовава страните от Европейския съюз да предоставят държавни гаранции за ваучери за пътуване по време на пандемията на коронавирус, ако предпочитат хората да приемат ваучерите вместо парични възстановявания, съгласно стратегически документ, предаде „Ройтерс“.

Изпълнителната власт на ЕС предстои да представи насоки и препоръки за държавите-членки за постепенно премахване на ограниченията по вътрешните граници, рестартиране на пътуванията и възраждане на туристически сектор.

Германия и други държави-членки призовават за спиране на правилата на ЕС, които принуждават източените в брой авиокомпании и хотелиерството да предлагат пълни възстановявания за анулирани полети и посещения, вместо ваучери за бъдещи пътувания.

Комисията призовава държавите-членки да направят ваучерите по-привлекателни, за да насърчат клиентите да ги приемат.

„За да осигурят стимули за пътниците и те да приемат ваучери вместо възстановяване на суми, ваучерите трябва да бъдат защитени срещу несъстоятелност на емитента и да останат възстановими до края на валидността си, ако не бъдат обратно изкупени„, се казва в проектодокумента.

„Защитата на несъстоятелността трябва да бъде осигурена на национално ниво и обезпечените ваучери трябва да бъдат достъпни за всички пътници“, пише още в съобщението.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!