ЕК купува обещаващо лекарство срещу коронавирус

Европейската комисия подписа договор за закупуване на терапевтично средство срещу коронавирус.

Той е за съвместно възлагане на обществени поръчки с фармацевтичната компания Glaxo Smith Kline за доставка на sotrovimab (VIR-7831), изпитвана терапия с моноклонални антитела, разработена съвместно с VIR biotechnology.

Препаратът е част от първия набор от пет обещаващи кандидати за терапевтични средства срещу COVID-19, обявен от ЕК през юни тази година, и в момента е в процес на текущ преглед от Европейската агенция по лекарствата.

16 държави членки на ЕС участват в поръчката за закупуване на количества за до 220 000 лечения.

Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване. Проучванията сочат, че ранното лечение може да намали броя на пациентите, които преминават към по-тежки форми на коронавирус и се нуждаят от хоспитализация или прием в интензивни отделения.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду напомни, че в Стратегията за терапевтичните средства срещу COVID-19 е бил поет ангажимент за поне три нови терапевтични средства, разрешени до октомври. В момента е реализиран втори рамков договор, който предоставя лечение с моноклонални антитела на пациентите. По нейни думи наред с ваксините, ефективните терапевтични средства ще играят ключова роля за връщането на Европа към нормалността.

Моноклоналните антитела са протеини, създадени в лаборатория, които имитират способността на имунната система да се бори с коронавируса. Те се прикрепят към шипчестия протеин на вируса и по този начин блокират прикрепването на вируса към човешките клетки.

ЕК сключи близо 200 договора за различни медицински мерки за противодействие за над 12 милиарда евро.

Съгласно настоящия рамков договор с Glaxo Smith Kline държавите членки могат да закупят sotrovimab, след като препаратът е получил или разрешение за спешна употреба в съответната държава членка, или разрешение за търговия на ниво ЕС от Европейската агенция по лекарствата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!