Джон Болтън
Джон Болтън | Снимка: Twitter

Нарастващото напрежение с Техеран има сходства с подготовката за войната през 2003 г. Главното сред тях: присъствието на Джон Болтън, пишaт Майкъл Хирш и Лара Селигман за Foreign Policy.

Администрацията на Тръмп казва, че не иска война с Иран. Много от действията му сочат друго. В годината, откакто американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядрения пакт от 2015 г., неговата администрация успя драстично да повиши напрежението чрез повторно налагане на санкции, задушаване на целия ирански износ на петрол, обявяване на Ислямската революционна гвардия за терористична група и, най-скоро, изпращане на самолетоносач и бомбардировачи B-52 в Близкия изток. В отговор Иран заяви в сряда, че ще започне частично оттегляне от ядрената сделка (която досега Техеран и други големи държави продължават да спазват) – ход, който критиците на Тръмп се опасяват, че ще му дадат причина, за да оправдае нападение.

Първияте ядрени бомбардировачи B-52 пристигат в Близкия изток (ВИДЕО)Във вторник американските военни обявиха, че стратегическите бомбардировачи B-52 Stratofortress ще б…May 9 2019bulmedia.net

Най-показателно от всички е, че иранската политика на Тръмп изглежда е попаднала в ръцете на съветника по националната сигурност Джон Болтън, неумолимия ястреб, който многократно е призовавал за смяна на режима в Техеран и е ключова фигура, която настоява за война с Ирак преди почти две десетилетия.

Някои наблюдатели отбелязват паралели с настъпването на инвазията в Ирак през 2003 г., не на последно място и от присъствието на самия Болтън – този път в много по-мощна роля, отколкото тогава. Те се притесняват, че Джон Болтън, като заместник държавен секретар в края на 2002 г. и началото на 2003 г., е бил краен застъпник за войната. Обвинен в манипулиране на информацията от разузнаването, за да оправдае инвазията, Болтън заявява, че не съжалява за действията си, които се възприемат като стратегическо бедствие оттогава.

Патрик М. Шанахан
Секретарят по отбраната на САЩ Патрик М. Шанахан се среща с афганистанските командоси в лагера „Командо“, Афганистан, 11 февруари 2019 г.

Тази седмица именно Джон Болтън, а не президентът или действащия секретар на отбраната Патрик Шанахан бе този, който говори пред администрацията, когато обяви, че самолетоносачът USS Ейбрахам Линкълн и оперативна група от четири бомбардировачи Б-52 са дислоцирани в Близкия изток, „за да изпрати ясно и недвусмислено послание към иранския режим, че всяка атака срещу интересите на Съединените щати или на тези на нашите съюзници ще бъде посрещната с безмилостна сила“. Заплахите от Иран официално се базират на разузнавателни данни и от израелското правителство на премиера Бенямин Нетаняху, който също се опитва да провокира военни действия срещу Иран.

Ролята на Болтън в обявяването на дислоцирането на военни зашеметява някои служители от националната сигурност във Вашингтон. “Никога не съм чувал за това. Това е безпрецедентно” казва Грег Тилман, бивш висш служител на разузнаването в Държавния департамент, който работи под управлението на Болтън през 2002 – 2003 год. и се сблъсква с него заради американската инвазия в Ирак.

Говорител на Болтън не отговори на молба за коментар.

„Шестнадесет години след американското нашествие в Ирак отново се сблъскваме с друг ненужен конфликт в Близкия изток, основан на погрешна и подвеждаща логика“, пишат двама сенатори от Демократическата партия, Том Удол и Дик Дърбин за “Вашингтон Поуст”. Критиците на Тръмп предположиха, че по някакъв начин това е по-рисковано и опасно, защото Иран е много по-голяма страна и с по-голям военен капацитет, отколкото Ирак – и ядреният пакт на Иран може би е поддържал мира по-добре, отколкото санкциите на ООН срещу Саддам Хюсеин преди две десетилетия.

„Това ми се струва като очевидно усилие да се провокира първа атака от иранците“, казва Тилман. “И има широки паралели с Ирак – когато Ирак, под натиск, позволява на инспекторите на САЩ да разглобяват ракетите нямаше никаква разлика. Подозирам, че точно това ще стане сега. Иран беше доста спазващ ядрената сделка. Съединените щати обаче не са. Това ми се струва толкова очевидно усилие да се провокира атака от страна на иранците”, добавя Тилман.

Една разлика между Ирак през 2003 г. и Иран днес е, че поне засега изглежда няма план за американска инвазия. Въпреки това критиците като Тилман казват, че има опит за провокация, подобна на онова, което администрацията на Джордж У. Буш бе насочила срещу Саддам, ​​давайки основание за атаките на САЩ.

Обявяване на номинацията на Джон Болтън за посланик на САЩ в ООН.

„Чудя се дали това е като войната в Ирак, защото Джон Болтън иска война с Иран и търси възможност“, казва Лорен Де Джонг Шулман, бивш служител на Пентагона в Центъра за нова американска сигурност. „Болтън иска [от Министерството на отбраната] бързо реагиране спрямо неговите приоритети и интереси, без да обмисля много. Болтън иска да създаде обществена нагласа, че той ръководи политиката спрямо Иран“.

Съветникът по националната сигурност не е скрил постоянното си желание за смяна на режима в Техеран, като пише в свой доклад от 2015 г., че „истинското решение на програмата на ядрените оръжия на аятоласите е да се отърват от аятоласите“. По повод 40-годишнината от ислямската революция през февруари, той обяви във видеозапис, издаден от Белия дом и насочен към Върховния лидер на Иран Али Хаменей: „Не мисля, че ще имате много повече годишнини, на които да се наслаждавате”. Wall Street Journal съобщи, че Съветът по национална сигурност на Болтън е поискал от Пентагона да предостави на Белия дом военни варианти, за нападение на Иран, след като милиции, за които се предполага, че са подкрепени от Техеран стреляха с минохвъргачки по Багдад.

Ислямска държава се премества от Сирия към ИракБойци на ИДИЛ, изправени пред поражение в Сирия, преминават през границата с Ирак, което води до дес…Feb 24 2019bulmedia.net

Новият командир на Централно командване на САЩ, генерал Кенет Макензи, изглежда е съгласен с Джон Болтън за опасността пред Съединените щати и техните съюзници. Той прекарва почти половината от 30-минутна реч във Вашингтон в сряда, алармирайки за „зловещата“ дейност и амбиция на Техеран по целия свят.

Среща между Джон Болтън и Владимир Путин

Въпреки че Шанахан каза на депутатите в сряда, че Пентагонът е получил „много, много надеждна информация от разузнаването“ за непосредствена заплаха от страна на Иран, администрацията не е предоставила конкретни подробности, повдигайки въпроси, познати ни от иракската инвазия почти две десетилетия. По това време няколко експерти от разузнаването в Държавния департамент обвиниха Болтън, че манипулира разузнавателните данни за Ирак, за да оправдае своите яростни възгледи и заплашва онези, които не са съгласни с него.

„Моделът, който съм виждал при Джон Болтън тогава и впоследствие е, че той има голям опит в произволното събиране на късчета разузнавателни данни, които служат, за да оправдае дадено действие“, казва Тилман, който окачестви прогнозните данни на Джон Болтън като „ужасни“. На всичкото отгоре самия Тръмп не е много ориентиран заинтересован, когато става въпрос за разузнавателни брифинги.

Майкъл Халцел, старши помощник на Джо Байдън по онова време, казва, че сенаторът, който по-късно става вицепрезидент, а сега се кандидатира за президентския пост през 2020 г., „има невероятни опасения за честността и морала на Болтън“.

Майк Помпео пропуска Германия за сметка на ИракДържавният секретар на САЩ Майк Помпео внезапно отмени планираното си пътуване до Германия, където т…May 8 2019bulmedia.net

Коментари