Един милион човека се събраха по улиците в Барселона, за да призоват за независимост от Испания на първия възпоменателен ден, откакто едностранно обявиха независимост през миналата година.

Поддръжниците на каталунската независимост използваха ежегодните тържества за „Диада“, за да популяризират каузата си в ден, отбелязващ падането на крайбрежната си столица срещу испанските сили през 1714 г.

Мадрид заяви, че е разположил около 600 допълнителни полицаи в района по време на шествието.

Президентът на Каталуния Ким Торра използва повод да призове за масов митинг в подкрепа на кампанията си за обвързващ референдум за независимостта.

„Правителството ни се ангажира да направи републиката реалност”, отбеляза Торра в телевизионно обръщение и добави „Да живее свободна Каталония!“.

Г-н Торра, който наследи избягалия в изгнание Пучдемон, след като Мадрид сложи край на безпрецедентен период на пряко управление, наложен в отговор на референдума за независимост, носеше жълта панделка в подкрепа на деветте активисти и политици, които бяха осъдени за ролята си в миналогодишните подтиквания за независимост.

Важните въпроси след референдума в Каталуния: Мигрантите не спират да настъпват, как ще бъдат спрени по-ефективно?*За да разберете смисъла на референдума в Каталуния пробвайте да си отговорите на следните въпроси: 1…Oct 4 2017bulmedia.net

Администрацията на Торра възроди кампанията си миналата седмица, за отцепването на Каталуния от Испания.

Коментари