събота, февруари 24, 2024

Джулиан Асандж вдига сватба в затвора?

Джулиан Асанж възнамерява да се ожени в затвора за партньорката си Стела Морис. Новината обяви самата Морис в интервю за ДПА преди 50-тия рожден ден на съоснователя на „Уикилийкс“ на 3 юли.

Австралийският журналист прекара над две години в лондонския затвор с висока степен на сигурност „Белмарш“.

Връзката му с Морис започна, докато Асанж беше в посолството на Еквадор в Лондон, където поиска политическо убежище. Двойката вече има двама сина – на 4 години и на 2,5 години.

Морис обясни, че желаят да сключат брак в затвора, защото са сгодени от 2016 г., но обстоятелствата до момента не са им позволявали да осъществят намеренията си.

Тя посочи, че при сватба в затвора едва ли ще има празненство и поясни, че вероятно след освобождаването на Асандж ще има и друг вид сватбена церемония с приятели и роднини.

По думи на Морис все още не е определена дата за венчавката. Двойката обаче се справяла с бюрократичните изисквания и се надява да сключи брак „скоро“.

„Бъдещата булка обясни, че процедурата е много сложна. „Разговаряхме със свещеническата служба на затвора за това и те казаха, че в Белмарш не е имало сватба откакто са там, което е 12 години. Така че това не е нещо, което може да се направи без усилие“, разказа тя.

Морис обясни, че двамата с Асанж трябва да имат и документи от родните си държави, които да удостоверят, че досега не са били женени.

Това е дълъг бюрократичен процес, но вече сме го започнали, обобщи тя.

Припомняме, съоснователят на „Уикилийкс“ е в затвора „Белмарш“ в Югоизточен Лондон от 2 години, след като бе задържан в посолството на Еквадор, където се укриваше седем години.

Срещу него са повдигнати 18 обвинения, включително проникване в компютърните системи на американското правителство и нарушаване на законите за шпионаж с публикуването на хиляди класифицирани документи на САЩ. Асандж може да получи до 175 години, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му. Асандж се укрива в посолството в продължение на седем години от 2012 г.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!