Съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън, Джейк Съливан, даде брифинг в Белия дом, като коментира кадрите от украинския град Буча, шокирали света, както и какви са очакванията на САЩ за намеренията на Русия в Украйна.

Той естествено започна с убийствата на цивилни граждани в северния украински град Буча край Киев, като каза, че американската администрация не е изненадана от това, колкото и да е шокиращо, защото според него САЩ са предупредили още преди да започне руската инвазия, че Русия ще атакува цивилни, включително дисиденти и хора, които се противопоставят на окупацията. Той добави ,че заедно с европейските партньори ще се обсъдят още санкции, така че да бъде засилен натиска върху Путин и САЩ ще се стремят да бъде потърсена отговорност за тези престъпления.

За предполагаемия бъдещ ход на военните действия Съливан предполага, че Москва е променила целите си. Според него първоначалните планове са включвали завземане на столицата Киев и сваляне на правителството на Володимир Зеленски и поемане контрол ако не върху цяла Украйна, то върху възможно най-голяма част от нея. Тези планове обаче са били осуетени от украинския народ и с помощта, предоставена от САЩ и техните съюзници .

Според Съливан сега Русия преразглежда военните си планове и ще се съсредоточи върху източната и южната част на Украйна, като той очаква руските войски да се опитат да навлязат по-навътре в Украйна – по-навътре от Донецк и Луганск или, че поне руските планове са такива.На север според него руската цел е да запази Харков и да използва военното си присъствие в Украйна, за да може да оказва натиск за политически отстъпки от украинските власти по време на преговорите. Освен това успех в Донабс би означавал „поне някаква победа за Русия, която да оправдае тежките загуби.

Той отбеляза, че украинските военни се защитават ефективно с оръжия и системи, произведени от САЩ, като даде пример с ракетите „Джевлин“ и „Стингър“.

Според него дори Русия да успее да задържи някакви територии, това няма да бъде прието от украинския народ и тези постижения ще бъдат временни, защото украинците ще се съпротивляват на окупацията и ще се борят за своята свобода и независимост.

Коментари