Две известни ирански актриси са били арестувани заради тяхната публична подкрепа на масовите антиправителствени протести, съобщават държавните медии в страната, цитирани от Би Би Си. Хенгамех Газиани и Катайун Риахи са обвинени в сговор и действия срещу иранските власти, съобщава информационна агенция ИРНА. По-рано двете жени се появиха на публично място без забрадки – жест на солидарност с демонстрантите.

Протестите избухнаха през септември след смъртта на жена в полицейски арест.

22-годишната Махса Амини беше задържана от моралната полиция в столицата Техеран за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб. Тя почина на 16 септември, три дни по-късно.

Появиха се съобщения, че полицаите са я пребили с палка и са ударили главата ѝ в автомобил, но полицията отрече да е била малтретирана и заяви, че е получила сърдечен удар.

Г-жа Газиани и г-жа Риахи – и двете многократно награждавани актриси – са били задържани в неделя по нареждане на иранската прокуратура, съобщава ИРНА.

Преди ареста Газиани написа в социалните мрежи, че „каквото и да се случи, знайте, че както винаги ще подкрепя народа на Иран“.

„Това може би е последният ми пост“, добави тя.

Актрисите са сред редица високопоставени ирански общественици, които изразиха подкрепата си за протестиращите срещу духовната власт в страната.

По-рано в неделя Ехсан Хаджсафи, капитан на иранския национален отбор по футбол на Световното първенство по футбол в Катар, заяви, че „трябва да приемем, че условията в нашата страна не са правилни и народът ни не е щастлив“.

Отделно от това ръководителят на иранската федерация по бокс Хосейн Сури обяви, че няма да се върне у дома от турнир в Испания поради жестокото потушаване на протестите в родината му.

Правозащитници твърдят, че около 400 демонстранти са били убити, а 16 800 души са били арестувани при репресиите на силите за сигурност.

Иранските лидери твърдят, че протестите са „бунтове“, организирани от чуждестранни врагове на страната.

Коментари