Gilead Sciences Inc планира от есента да увеличи доставките на лекарството ремдесивир за Германия и Европа, като ще прецени как да разпредели количествата за всяка държава въз основа на броя на заразените с коронавирус, заяви ръководителят на германското звено на фармацевтична компания, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

Бетина Бауер, управляващ директор на Gilead за Германия, споделя пред местното списание WirtschaftsWoche, че американската компания може да увеличи своето месечно производство на ремдесивир от 190 000 до 2 милиона дози през декември.

Бауер посочва, че Gilead е в преговори с германското правителство за увеличаване на доставките.

Компанията се сблъска със сериозни критики, тъй като вече преразпредели за следващите три месеца почти всичките свои налични количества на ремдесивир за САЩ, което предизвика безпокойство относно наличието на лекарството на други места.

Германия разполага само няколкостотин дози ремдесивир и настоява Gilead да увеличи производството на лекарството, което е единственото, получило условно разрешение за употреба от Европейския съюз (ЕС) за употреба от пациенти, диагностицирани с COVID-19.

Бауер изтъква, че към момента в Германия наличността на лекарството е по-голяма от неговото търсене.

Тя защити цената на продукта от 2340 долара за пациент за по-богатите държави, като заяви, че увеличаването на производството на фона на пандемията ще струва около 1 млрд. долара годишно на компанията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Източник: Investor.BG

Коментари