Германският борсов оператор Deutsche Börse се колебаеше дълго време, но сега най-накрая е ясно: Берлинската компания за доставка на храна Delivery Hero заменя скандалната компания Wirecard в най-важния германски борсов индекс Dax-30 през август. Deutsche Börse обяви това късно в сряда вечерта – макар и само косвено и първоначално – чрез промяна в правилата си.

Фиаското на доставчика на платежни услуги Wirecard, който в края на юни стана първата група от Dax, подала искане за защита от фалит, принуди борсата да действа. Новите правила, които борсовият оператор обсъждаше с участниците на пазара в продължение на седмици, сега предвиждат, че една компания ще бъде незабавно премахната от един от индексите на семейството на Dax, ако бъде подадено заявление за несъстоятелност. Досега това се прилагаше само ако молбата за защита от несъстоятелност бъде отхвърлена поради липса на активи или ако компанията вече е в средата на преобразуването си.

Още по темата

Промяната на правилото означава, че за членството в Dax най-накрая приключва за Wirecard, а в замяна в индекса се намества Delivery Hero. Берлинчаните отговарят на критериите, необходими за изкачването в Dax с ​​оглед на пазарната капитализация на свободно търгуемите акции и средния борсов оборот. Дълго време производителят на аромати Symrise също се смяташе за кандидат за Dax.

За да замени доставчика на платежни услуги Wirecard, който зае мястото на Commerzbank в Dax едва през септември 2018 г., една компания трябва да бъде поне на 35-то място от над 300 листнати компании, които по принцип са членове на един от индексите на Dax и по двата критерия за Dax.

Решаващата класация

В класацията на борсата от юли, която е решаваща за настоящото решение, Delivery Hero е на 27-о място по пазарна капитализация и 33-то по борсов оборот. Това подпечата влизането на берлинчани в Dax, когато операторът на борсата обяви решението си официално след приключване на борсовата сесия следващия четвъртък. Промяната става след само още два търговски дни, т.е. на 24 август.

Първоначално Wirecard щеше да бъде заменен едва на 18 септември след редовния преглед на индексите. Сега промяната става малко по-бързо.

В лицето на Delivery Hero във водещия индекс влиза компания, която расте бързо от години, но вече не е активна в тази държава и не генерира никаква оперативна печалба.

Службата за доставка оперира платформи за поръчка на храни от местни доставчици в повече от 40 страни и дава работа на 25 000 души, включително на около 1300 в Берлин. Но миналата година мениджърите продадоха целия германски бизнес на холандския конкурент Takeaway. Той интегрира марките Pizza.de, Lieferheld и Foodora в собствената си платформа Lieferando и оттогава доминира на пазара в Германия.

Източник: Investor.BG

Коментари