Доналд Тръмп скандал

Поредният скандал около американския президент Доналд Тръмп се разрази след като се разпространи информацията, че е платил за мълчанието на две жени, чиито твърдения за извънбрачни връзки са заплашили неговата предизборна кампания, съобщиха от министерството на правосъдието, цитирани от АП и БТА.

Според внесен в съда документ бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен е уредил тайните плащания в разгара на предизборната кампания през 2016 г. „в съответствие с и под ръководството“ на Тръмп. За първи път прокурори свързват Тръмп с федерално престъпление. Внасянето на този документ в съда е на крачка от обвинение срещу президента, че е извършил престъпление, но е въпрос на правен спор дали президентът може да бъде съден.

Федералният закон гласи, че всяко плащане, направено „с цел оказване на влияние“ върху избори, трябва да бъде отразено във финансовите документи за кампанията. Документът, внесен в петък, показва, че тези плащания са били направени, за да се помогне политически на Тръмп.

През август Коен се призна за виновен по осем обвинения, сред които за нарушаване на финансовите правила в предизборна кампания. Той даде информация за незаконна операция за потулване на истории за секс и даване на пари срещу мълчание на порно звездата Сторми Даниълс и на бившия модел на „Плейбой“ Карън Макдугъл. Двете жени твърдяха, че са били в интимни отношения с Тръмп.

Президентът отрече да е имал връзки с тях и да е знаел нещо за плащанията.

След внасянето на документа в съда Тръмп написа в Туитър: „Това напълно оневинява президента. Благодаря!“.

През 2011 г. бившият сенатор Джон Едуардс, който се бореше за номинацията на Демократическата партия на президентските избори през 2008 г., беше обвинен във връзка с плащания, направени от негово име от богат дарител на кампанията, за да бъде затворена устата на любовницата на Едуардс.

Прокуратурата заяви тогава, че това е било незаконно съдействие за кампанията. Едуардс твърдеше, че плащанията били направени, за да не научи жена му за извънбрачната му връзка, а не в интерес на кампанията му, затова не били политически мотивирани.

Съдебно жури оправда през 2012 г. демократа от Северна Каролина по едно от обвиненията, а по останалите не може да стигне до решение. Министерството на правосъдието не върна делото за ново разглеждане.

Коментари

loading...