европейска армия Макрон

Американският президент Доналд Тръмп кацна в Париж в петък вечерта със специален подарък за френския си колега Еманюел Макрон – съобщение в социалната мрежа Twitter, критикуващо Макрон за предложението му за създаването на европейска армия, пише USA Today.

За черешка на тортата Тръмп хвърли друга атака срещу НАТО, твърдейки, че европейските отбрана не плащат достатъчно за общата сигурност.

„Президентът Макрон на Франция току-що предложи Европа да създаде собствени военни, за да се защити от САЩ, Китай и Русия“, заяви Тръмп пред Air Force One приземен в Париж.

„Много обидно“, добави Тръмп, „но може би Европа първо трябва да плати справедливия си дял в НАТО, което САЩ субсидират много!“.

Двамата президенти са насрочени да се срещнат в събота сутринта в официалната резиденция – Елисейския дворец, в Париж.

60 държавни лидери се събират във френската столица за събития отбелязващи 100-годишнината от края на Първата световна война.

Външна политика на Тръмп – „Америка на първо място“, привлече критики от Макрон и други европейски лидери, които твърдят, че подкопава дългогодишни западни съюзи като НАТО.

Макрон, например критикува неотдавнашното решение на Тръмп да се оттегли от Договора за ядрени оръжия със среден обсег на действие (INF), контролиращ въоръжаването от 1987 г. и предназначен да попречи на СССР, а сега на Русия да развие ракети със среден обсег, способни да достигнат западноевропейските градове.

На 6 ноември Макрон заяви в ефир ана радио „Europe 1“, че европейците няма да могат да се защитят без „истинска европейска армия“. Френският президент поясни, че това се налага с оглед на поведението на Русия и Китай и дори САЩ, тъй като ЕС не може „да разчита само на САЩ“ – без да поставя САЩ под общ знаменател с Русия и Китай и без да предполага военно противопоставяне с американската страна.

Коментари

loading...