Г20

Днес се провежда срещата на върха на Г20 в Буенос Айре, която е 13-тото заседание на Групата на двадесетте. За град е избран Буенос Айрес, като това ще е първата среща на върха, която ще се проведе в Южна Америка. Лидерите от 20-те най-големи световни икономики се събират, за да постигнат консенсус по глобалните търговски и инвестиционни потоци – във време, когато е все по-трудно се стигне до такъв, съобщава британското издание Гардиън.

Пристигането на някой от лидерите започна с дипломатически гаф, като това на френския президент Еманюел Макрон. Първият човек, с когото Макрон се срещна на летището в аржентинската столица след като самолетът му кацна, беше служител на летището, облечен в светлоотразителна жълта жилетка. Макрон не може да избяга от „протеста на жълтите жилетки“, шегуват се от Франс прес.

Френският президент все пак стисна ръката на служителя на летището, дошъл да му отвори вратата. След това той поздрави друг на пистата на летището. Няколко минути по-късно на летището пристигна вицепрезидентката Габриела Мичети, за да посрещне както подобава Бриджит и Еманюел Макрон. Двамата вече се бяха качили в колата, очакваща ги до самолета, и трябваше да излязат при пристигането на аржентинската делегация.

Г20

Форумът, предназначен да бъде двигател на световното управление, се превърна в една сцена за все по-голям брой авторитарни и популистки лидери, които са там, за да се борят да запазят гласовете на своите избиратели удома. Тяхната мощ зависи драстично от оспорването на наложения ред, който Г-20 е създадена да насърчава.

Форумът трябва да бъде двигател за световното управление, но се превръща в една сцена на все повече авторитарни лидери, които са там за да оспорят наложения в света ред, за който Г20 е създадена и трябва да насърчава.

През двата дни на срещата на върха ще има групови сесии по глобалната финансова архитектура, устойчивото земеделие и бъдещето на работния пазар, но тази година голямата новина, която всички очакват вероятно ще бъде свързана с някоя от двустранните срещи с непредвидими резултати.

Докато общата идея е да се говори за пари, много от разговорите в Буенос Айрес ще бъдат за кръв. Първият участник, който пристигна в сряда, беше принцът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман – по-малко от два месеца, след като служители на саудитските служби за сигурност ликвидираха журналиста и критик на режима Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул.

Докато принцът е в саудитското посолство зад страховита охрана в гористия квартал „Палермо Чицо“, аржентинският прокурор разглежда възможността да му повдигне обвинения в престъпления срещу човечеството.

Разбира се, разследването може да не успее заради имунитета на принца като фактически държавен глава, но е достатъчно да развали блясъка от целта на пътуването: да покаже на поданиците си, че не е пионка, и ще предизвика световните лидери, които купуват саудитски петрол и му продават оръжия, да му стиснат ръката публично. Несъмнено е, че убийството на Хашоги ще бъде силно застъпено в дискусиите.

Друг присъстващ, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, засега отказва да коментира повече убийството. Очаква се той да проведе кратка непротоколна среща с Доналд Тръмп, който е и най-големият привърженик на принц Мохамед, а от офисът на Ердоган не изключиха и среща със самия принц.

Белият дом е изпратил смесени послания. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън сякаш изключи среща на Тръмп с принца, но Тръмп нееднократно заяви, че има желание за такава.

Сред хората, с който Тръмп планува да се срещне по време на Г20 са аржентинския си домакин Маврицио Макри, премиера на Япония, Шинцо Абе, Нарендра Моди от Индия, китайския лидер Си Дзинпин, и още една непротоколна среща с президента на Южна Корея, Мун Дже-Ин. Ангела Меркел ще бъде единственият европейски лидер, който ще проведе лична среща с президента на САЩ.

Насрочената среща с Путин бе отменена от Тръмп по пътя му към Г20, като бе съобщено, че решението му е било базирано на неспособността на Русия да върне украинските моряци и кораби, които силите й са блокирали Азовско море тази неделя.

Срещата с Путин имаше за цел да се довърши преговорите за контрола на оръжията от срещата на върха на двамата лидери в Хелзинки през юли. Тръмп може да потвърди намерението на САЩ, да се откаже от Договора за ликвидиране на ракети с малък и среден обсег, заради което Русия обеща от своя страна контрамерки. Ако двамата лидери не постигнат напредък по подписването на нов договор, ограничавайки стратегическите ядрени оръжия, светът ще се насочи към края на контрола на ядреното въоръжение в рамките на по-малко от три години.

Г20

Г20

Г20

Г20

Г20

Г20

Коментари

loading...