ЦРУ

Днес Директорът на ЦРУ, Джина Хаспел ще бъде изслушана от малка група представители на американския Сенат, относно убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщават Закари Кеон и Кейт Съливан за агенция Си Ен Ен.

Директорът на разузнавателната агенция ще се срещне с председатели на Комисията по външни работи на Сената и с Комисията за въоръжените сили, така и с Подкомисията по вътрешни и външни дейности на комитета по бюджетните кредити на Сената, според сенатор, който ще присъства на срещата. Срещата ще се проведе към 11 ч. сутринта в Центъра за информационни услуги в сутерена на посетителския център на Капитолия, е казал сенаторът пред Си Ен Ен.

Миналата седмица сенаторите не одобриха информационното затъмнение от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп, когато им беше отказан достъп до брифинг от ЦРУ за убийството на журналиста от Саудитска Арабия.

Припомняме, че Хашоги, който е гражданин на САЩ и сътрудник на „Вашингтон поуст“, отправял често критика към правителството на Саудитска Арабия, бе убит в саудитското консулство в Истанбул в началото на октомври. Очаква се Хаспел да разкрие подробности за непубликувания все още пълен аудио запис на убийството на Хашоги. Директорът на ЦРУ не присъства миналата седмица на брифинга по случая, даден от държавния секретар Майк Помпео и военния министър Джим Матис.

След брифирането Помпео каза, че не е имало „директно докладване на информация“, която да свързва саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с убийството. Но ЦРУ е стигнала до заключението, че принцът лично е осъдил и разпоредил убийството на Хашоги, въпреки отричането от страна на саудитското правителство.

Брифингът, на който Хаспел не присъства провокира сенаторите, които решиха да обмислят намаляване на американската военна подкрепа за саудитците във войната в Йемен.

 

Коментари

loading...