неделя, април 21, 2024

Девет страни от ЕС се обявиха против реформи на пазара на тока

Девет държави от Европейския съюз отказаха да подкрепят предложение за реформа на пазара на електроенергия в Съюза, съобщават „Ройтерс“ и БГНЕС.

Някои държави членки, сред които Испания и Франция, са призовали Брюксел да преразгледа правилата за пазара на електроенергия в ЕС поради поскъпването на газа и електроенергията. Редица страни от блока обаче са против подобно предложение.

В съвместно изявление девет държави заявяват, че „не могат да подкрепят никакви мерки, които противоречат на вътрешния пазар на газ и електроенергия“. Става въпрос за Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия и Нидерландия.

Тъй като глобалните причини доведоха до повишаване на цените на енергията, трябва да бъдем много внимателни, преди да се намесваме в устройството на вътрешните енергийни пазари, посочват още те.

Вместо подобни реформи държавите призовават Брюксел да предприеме повече мерки за пестене на енергия и за постигане на целта за 15-процентно консолидиране на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.

От средата на септември цената на газа на европейските спот пазари се задържа трайно над безпрецедентните за ЕС 1000 евро за 1000 куб. м. Според изчисленията на Европейската комисия годишните сметки за енергия на европейските граждани в някои страни вече са нараснали с 500-600 евро, което надхвърля възможностите на цели групи от населението да ги плащат.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!