неделя, април 14, 2024

Десетки избити и ранени при пореден взрив в джамия в Афганистан

Голяма експлозия удари шиитска джамия в южния афганистански град Кандахар по време на петъчните молитви, при което са загинали най-малко 16 души, а ранените са най-малко 32 души, предаде „Ройтерс“.

Говорителят на вътрешното министерство на талибаните Кари Саид Хости отбеляза, че властите събирали подробности за експлозията, станала дни след самоубийствена бомбена атака, отговорност за която поеха терористите от ДАЕИ („Ислямска държава“), срещу шиитска джамия в северния град Кундуз, при която загинаха десетки.

Кадри, публикувани от журналисти в социалните мрежи, показват много хора, очевидно мъртви или сериозно ранени на окървавения под на джамията.

Нематула Вафа, бивш член на провинциалния съвет, уточни, че взривът е станал в джамията „Имам Барга“ в града.

Той посочи, че най-малко 16 тела и 32-ма ранени са били откарани от мястото на взрива, но добави, че броят на жертвите може да се увеличи.

Специални сили на талибаните пристигнаха в джамията, за да обезопасят мястото, и се обърнаха към жителите с призив да дарят кръв за жертвите.

Засега никой не е поел отговорност за експлозията. Причината за взрива все още не е ясна, но се подозира самоубийствен атентат.

Очевидец е казал пред АФП, че е чул три експлозии – на главната врата, където се измиват богомолците, и трети взрив.

Джамията е била пълна с хора по време на взрива и най-малко 15 линейки са били изпратени на мястото.

Взривът, станал толкова скоро след атаката в Кундуз, подчерта все по-голямата нестабилност в Афганистан, след като „Ислямска държава“ засили операциите след победата на талибаните над подкрепяното от Запада правителство в Кабул през август.

Представители на талибаните омаловажиха заплахата от „Ислямска държава“, но неспирните атаки подкопават твърденията им, че са донесли мир в Афганистан след четири десетилетия война.

Фактът, че шиитското малцинство отново е обект на нападения, също така може да разпали напреженията сред различните етнически и сектантски групи в страната, в която мнозинството от населението са сунити.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!