понеделник, юли 15, 2024

Десетки арестувани на протест в Хабаровск срещу Путин

Полицията е арестувала десетки демонстранти на протест в Хабаровск, град в Далечния изток на Русия, съобщава „Асошиейтед прес“.

Това е първата подобна реакция на полицията на демонстрация по повод ареста на местния губернатор преди три месеца.

Губернаторът на Хабаровск Сергей Фургал беше арестуван на 9 юли, след като беше заподозрян, че е замесен в убийства, като беше хвърлен в затвор в Москва.

Фургал, който е бивш бизнесмен, отхвърля обвиненията, които според поддръжниците му са отмъщение, организирано от негови съперници.

След ареста хиляди демонстранти редовно се събират на протестни прояви в Хабаровск, 600-хиляден град, който се намира близо до границата с Китай. Най-големи са демонстрациите през уикендите. Протестите са против вкарването на Фургал в затвора и настояват делото му да бъде разгледано в Хабаровск.

Демонстрациите са голямо предизвикателство за руските власти, които обикновено не се колебаят да разпръскват неразрешени демонстрации. Нежеланието на властите да предприемат действия срещу демонстрантите е свързана с опасенията от провокиране на още по-голямо недоволство, а също така и с надеждата, че протестите ще отшумят.

Честите демонстрации в Хабаровск обаче продължиха и все повече се превръщат в протести срещу управлението на руския президент Владимир Путин.

Силите на реда не се намесиха днес по време на хилядното шествие на демонстранти в града, но по-късно арестуваха около 30 демонстранти, които разпънаха палатки на централния площад на Хабаровск.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!