Само два дни преди неотдавна да се договори разговор между президента Си Дзинпин и немския канцлер Ангела Меркел, Китай блокира целия внос на свинско месо от Германия. 

Привидната причина беше смъртта на едно немско диво прасе от африканска чума по свинете – болест, която вече е разпространена в Китай. Но някои анализатори направиха различно заключение. За тях това беше последният пример за агресивната търговска дипломация на Пекин – еволюиращ аспект на китайската външна политика, който вече доминира в отношенията с няколко държави, пише Джамил Андерлини за Financial Times.

Още по темата

Тази агресия никога не е напълно признавана публично. По отношение на свинското, Пекин обяви, че е блокирал вноса от Германия и е започнал разследване на немската продукция поради опасения за безопасността или някакво друго бюрократично оправдание. Но подобни действия почти винаги са насочени към държави, които са предизвикали недоволството на Пекин, като целят промяна на политиката или поведението им. Блокирането на вноса на свинско месо беше предупреждение за Берлин да не се присъединява към кампанията на Вашингтон за изолиране на Пекин и да спре да критикува Китай в областта на правата на човека.

Австралия представлява поучителен пример. Отношенията й с Китай бяха хладни от известно време, но замръзнаха през април, след като Канбера призова за независимо разследване на произхода и първоначалното справяне с коронавируса. След няколко седмици Китай забрани вноса на говеждо месо от няколко големи австралийски доставчика, изтъквайки „изисквания за етикетиране и сертифициране“. Последваха „антидъмпингови“ данъци върху австралийския ечемик, разследване на вноса на австралийско вино и предупреждения към китайците да не пътуват до Австралия.

Преди това беше ред на Канада, след като в края на 2018 г. властите там задържаха Мън Уанджоу, главен финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei, по искане на САЩ. В допълнение към затварянето на двама канадци по обвинения, свързани с „националната сигурност“, Пекин издаде предупреждения за пътуване там към своите граждани и блокира вноса на канадски соя, рапица и месо поради неправилно сертифициране и „вредни организми“.

Други цели на Пекин са Филипините и Япония (заради изостряне на териториални спорове), Швеция (заради критики към спазването на човешките права в Китай), Великобритания и Монголия (заради посещения на Далай Лама там), и Южна Корея (защото искаше да внедри американска противоракетна система).

Прикритата заплаха не е голяма заплаха, така че, макар да отрича всякаква връзка публично, Пекин тихо дава да се разбере на критиците му, че техните действия, изявления или политики са причината за ответните мерки. Държавните медии в Китай често го казват по-ясно, както и китайските дипломатически „вълци единаци“.

Тези предупреждения обикновено са формулирани като в „Кръстникът“: „Хубава автомобилна индустрия си имате в Германия – жалко ще е да й се случи нещо, ако не позволите достъп на Huawei до вашите 5G мрежи.“

Източник: Investor.BG

Коментари