Делото МН17: „Думнахме самолета“, казва в телефонен разговор шеф на проруските сепаратисти

На делото в Нидерландия по казуса със сваления над Донбас малайзийски „Боинг“ от полет МН17 през 2014 г. бяха изслушани записи от телефонни разговори на проруските сепаратисти в окупираните територии. В тях се обсъжда стрелба от ракетна система „Бук“ срещу самолета, съобщи Би Би Си.

Първият разговор, пуснат в съдебната зала е проведен половин час след инцидента. Човек с гласа на командира на разузнавателна група от самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ – Леонид Харченко, съобщава на шефа на разузнаването на местните сепаратисти Сергей Дубински, че е свален самолет. На този етап обаче сепаратистите смятат, че са свалили украински самолет Су.

„Браво, о, браво! Су сте свалили, браво!“ – отговаря Дубински.

И двамата участници в разговора са обвиняеми по делото, което се води в нидерландски съд. Прокуратурата смята, че те не са преките извършители на стрелбата срещу гражданския самолет, но са транспортирали оръдието, с което той е свален.

Скоро след този разговор сепаратистите започват да говорят в рапортите си до своите командири, че изглежда са поразили граждански полет.

Човек с позивна „Боцмана“ се обажда на друг мъж, с гласа на Дубински.

Дубински: Свалихме нещо…

„Боцмана“: Какво говориш?

Дубински: Само след два часа ще съм в града. Сега съм в Мариновка. Самолета също сега го думнахме, Су. Над Саур Могила. Получихме „Бук-М“.

На предишното заседание по делото бяха изслушани разговори, в които мъж с гласа на Дубински нееднократно споменава, че е получена система „Бук“ и обсъжда транспортирането й от Донецк в Снежное.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!