Dagens Nyheter: Русия е твърде силна, а Европа не може да се защити

След разпадането на Съветския съюз руската армия лежеше в руини. Дори по време на войната с Грузия нещата не й вървяха добре. От друга страна, военните действия в Украйна и Сирия показаха какви ужасни последици може да има изграждането на мощни оръжия и модернизацията на войските.

Въоръжените сили на Кремъл работят безпроблемно и бързо. В същото време Владимир Путин показа, че не приема световния ред, установен след Втората световна война, според който границите на държавите не се местят със сила. И тази позиция има последици не само за Балтийския регион. Понастоящем Русия разполага с изключително мобилни военни ресурси, напреднали изтребители и прецизно управлявани ракети, способни да ударят сърцето на Западна Европа.

За щастие имаме НАТО. И сега, след като американските избиратели отстраниха от власт Доналд Тръмп, Джо Байдън със сигурност няма да ни остави в беда, нали? За съжаление не всичко е толкова просто. САЩ имат други интереси в света и от десетилетия се оплакват от европейски паразити, които не искат да плащат за собствената си сигурност.

Нов общоевропейски дебат беше почти неизбежен. Първа говори немският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Никой не бива да „таи илюзии“, че континентът може да бъде в безопасност без НАТО и неговия „гръбнак“ – САЩ.

Френският президент Еманюел Макрон не се съгласи. Репликата на германката е „исторически погрешно тълкуване“ на ситуацията, каза той, казвайки, че Европа трябва да формира стратегическа автономия. Само тогава можем да убедим САЩ, че приятелите му се отнасят сериозно към отбраната.

И Крамп-Каренбауер, към които Ангела Меркел винаги се вслушва, и Макрон са прави. Но и на двамата липсва половината истина, всеки своя.

Тази дискусия е отчасти ехо от миналото. Франция винаги е била подозрителна към Съединените щати и се е смятала за la grande nation („великата нация“), за естествен лидер на Европа.

През 60-те години на миналия ХХ в. френският президент Шарл де Гол дори извади страната от военно сътрудничество в рамките на НАТО.

Германия, която беше засегната от бедствията през първата половина на 20-ти век, по време на Студената война с благодарност прие защитата от Съединените щати и сега винаги трепва нервно, когато става въпрос за собствените си оръжия.

Великобритания, единствената сериозна военна сила в Европа освен Франция, винаги е подкрепяла НАТО и е предупреждавала срещу погрешни стъпки, които могат да отслабят трансатлантическия съюз. Brexit направи корекции в познатия модел. Великобритания представи голям нов отбранителен проект миналата седмица, но никой не знае как точно Лондон възнамерява да се впише в тази мозайка за сигурност в бъдеще.

Без съмнение Европа трябва да плати повече за собствената си защита, както казва Макрон.

През 2014 г. НАТО реши, че членовете му трябва да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП през следващите десет години, но за съжаление повечето от тях все още имат дълъг път. И не на последно място, това се отнася за такива големи държави като Германия и Италия. Байдън като президент ще промени тона, но не и спецификата на исканията. Не можете да разчитате на Русия.

Но идеята, че европейската армия в обозримо бъдеще ще може независимо да охранява границите на Европа без помощта на САЩ (и ядрен чадър), е утопия. Напротив, всички трябва да се надяват, че Джо Байдън ще се откаже от глупавото решение на Тръмп да изтегли американските войски от Германия.

Германското правителство не трябва да изгражда тръбопроводи с Путин. И е време французите да спрат да вярват, че руският президент ще стане партньор на Европа веднага щом бъдат отменени санкциите, наложени след анексирането на Крим.

За съжаление Русия има и други военни ресурси освен нервната отрова „Новичок“. И трябва да се направи нещо с китайската диктатура.

Изборите на Джо Байдън дават шанс на западните демокрации да започнат отначало. В трансатлантическия договор има вътрешна власт, просто Европа (включително британците) и САЩ трябва да инвестират в нея – и пари.

Епидемията от коронавирус изтощава силите. Но защитните мускули така или иначе трябва да бъдат изградени.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!