Д-р Фаучи: САЩ можеха да спасят живот с по-ранни действия

САЩ „можеха да спасят живот“, ако бяха въвели мерки за спиране на Covid-19 по-рано, твърди висш здравен служител, цитиран от БиБиСи.

„Ако бяхме от самото начало да изключим всичко, може би беше малко по-различно“, каза д-р Антъни Фаучи пред СиЕнЕн. Но той каза, че вземането на това решение е било сложно. САЩ имат над 555 000 случаи на вируси и 22 000 смъртни случая, най-много в Ню Йорк.

Д-р Фаучи също така предположи, че части от САЩ могат да започнат да се връщат към нормалност още през май. На 16 март администрацията на Тръмп издаде насоки за социално дистанциране, които оттогава продължават до април.

На въпрос за информация на „Ню Йорк таймс“, че д-р Фаучи и други служители са предложили агресивно смекчаване в края на февруари, той обясни, че здравните служители могат да дават препоръки само от „чиста здравна гледна точка„.

Често препоръката се приема. Понякога не. Но е това, което е, сега сме там, където сме.“

Д-р Фаучи, който води отговора на САЩ на коронавируса, добави, че „никой няма да отрече“, че логично по-ранното смекчаване може да спаси живота. Но той каза, че „онова, което влиза в тези решения, е сложно“.

Лекарят също така призна, че много фактори са свързани с настоящата ситуация в САЩ, като например размерът и хетерогенността на нацията, а не само по-късен старт на смекчаването.

Но той също така каза, че части от нацията може да успеят да започнат бавно връщане към нормалността „поне по някакъв начин, може би следващия месец„.

„Това ще зависи от това къде се намирате в страната, естеството на заразата, която вече е преживяна и заплахата от епидемия, която може да не е настъпила.“ Той се надява, че президентските избори в САЩ, насрочени за 3 ноември, ще продължат – ако нацията предприеме премерен подход към намаляването на ограниченията.

По време на брифинг по-късно в неделя губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че иска щатът му, който е център на огнището в САЩ, да се отвори „възможно най-скоро„.

Но губернаторът бе предпазлив, като заяви, че трябва да има координиран подход между съседните щати, повече наличности за тестване и допълнително федерално финансиране. Куомо също бе скептичен към всяко прогнозиране, казвайки: „Всяка информирана прогноза от експерти, между другото, не се оказа правилна.“

„Казах от първия ден – всички тези прогнози, че ще отворим бизнеса през май, направете това през май, направете това през юни – мисля, че всичко това е преждевременно. Не мисля, че някой може да вземе информирано правилно решение сега.“

Ню Йорк потвърди над 174 000 случая на Covid-19 и 9 985 смъртни случая. Куомо заяви, че броят на смъртните случаи се стабилизира, макар и със „ужасно висок процент“ – 758 души са загубили живота си през последните 24 часа.

Белият дом продължава да иска да облекчи насоките за социално дистанциране и 1 май е целевата дата според комисаря на агенцията по храните и лекарствата д-р Стивън Хан. Д-р Хан коментира пред ЕйБиСи в неделя, „виждаме светлина в края на тунела.“

Решението за промяна на ограниченията в крайна сметка ще се ръководи от съображения за безопасност и благосъстояние, добави той.

Експертите, включително д-р Хан, казват, че увеличаването на тестването ще е от ключово значение за отварянето на страната, въпреки че Тръмп сведе до минимум нуждата от широко тестване.

Куомо и губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи призоваха за още тестове, за да изпреварват вируса. Куомо обяви изпълнителна заповед, призоваваща за повече тестове на антитела, за да се определи, кой може да има имунитет за Covid-19 и може да се върне на работа.

Въпросите кога САЩ могат да отслабят усилията си за овладяване се появяват, докато всеки щат продължава да се борят с разпространението на вируса.

Заместник-прессекретарят на Белия дом Джъд Дир обяви, че президентът Доналд Тръмп е издал голяма декларация за бедствия за Уайоминг в събота, което означава, че всички 50 щата са с такава декларации за първи път в историята.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!