Цветлин Йовчев: Възможно е Русия да отговори с въоръжен конфликт на украинците в Донбас

Твърде възможно е отговорът на Русия на решение на украинците в Донбас, да е въоръжен конфликт през следващите месеци и години. Това заяви пред Нова телевизия бившият вътрешен министър в кабинета „Орешарски“ и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Имаме доста сериозни съмнения, че има руска намеса във взривовете на складове у нас. Звено към министерството на отбраната на Русия са осъществили подобни действия на различни територии. Те имат издадени паспорти с поредни номера, имат телефон, който принадлежи на Министерството на отбраната на Русия. Доста високо ниво на небрежност“, обясни Йовчев.

По думите му не можем да останем безучастни, тъй като един въоръжен конфликт между Русия и Украйна косвено би засегнал и нашата страна.

По думите на Йовчев има данни за руско участие при опита за отравяне на Емилиян Гебрев. Имаме основание да твърдим, че и в нашата страна е действала тази група, като е целяла такива остри мероприятия, каза той.

По думите на бившия шеф на ДАНС притеснителното е, че тези опити са извършени с безобразно нисък професионализъм. Това показва голяма небрежност или арогантност, или и двете, обясни той и даде пример с паспортите.

Удрят се складове с боеприпаси, за да ограничат възможността на Украйна да поддържа своите бойни способности„, допълни Цветлин Йовчев.

Припомняме, че по делото за отравянето на Емилиян Гебрев от самата прокуратурата бяха потвърдили, че имат информация за още четири опита за покушение над бизнесмена. За отравянето на бизнесмена бяха повдигнати обвинения на трима руснаци Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г. По данни на службите за сигурност те принадлежат към ГРУ, а от България са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина.

След разкритията от Чехия от 26 април бяха изгонени руски дипломати, на което последва и реципрочен отговор от Москва. През 2018 г. след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри също последва такова гонене на дипломати от почти всички европейски страни. Тогава България не изгони руснаци, въпреки че изрази солидарност с Великобритания. Така и при този случай Бъгария изрази солидарност с Чехия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!