понеделник, април 15, 2024

COVID-19: В Украйна се втурнаха да се ваксинират заради наложените ограничителни мерки

Украинците се втурнаха да се ваксинират днес, след като Киев въведе нови мерки срещу COVID-19, докато се бори с нов ръст на заразените с коронавируса, информира „Франс прес“.

Страната днес отчете рекорден брой имунизации, като повече от 291 000 души са ваксинирани през последните 24 часа. Това е най-високото число от началото на ваксинационната кампания в Украйна през февруари.

Повече от 1,6 млн. украинци са получили ваксина през последната седмица според данните, в сравнение с 906 000 ваксинирани през предходните седем дни.

Властите в страната с около 41 млн. души население първоначално изпитаха затруднение да набавят ваксини.

Те също така се бориха, за да убедят колебливо за ваксинирането население да получи ваксина.

„Ваксинирайте се! Това е единственият начин да предотвратите бързото разпространение на вируса… и да спасите живота на хората“, каза кметът на Киев Виталий Кличко в социалната медийна платформа Telegram.

Бързата дойде, след като ограниченията бяха наложени отново миналата седмица в няколко региона, силно засегнати от нарастване на случаите на вируси.

Хората, които посещават и работят на обществени места, включително кина и фитнес зали, трябва да бъдат ваксинирани от събота.

Във вторник Украйна отчете рекордните 734 смъртни случая от Covid-19 в бившата съветска нация, която има недостатъчно ресурси за обществено здравеопазване.

Въпреки че три ваксини са широко достъпни в Украйна – AstraZeneca, Pfizer и китайската CoronaVac – само 18 процента от страната е напълно ваксинирана.

Украйна е регистрирала повече от 2,8 милиона случая на коронавирус и 65 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!