понеделник, юли 22, 2024

Covid-19 се разпространил бързо по света още в края на 2019 г.

Генетичен анализ на проби от повече от 7500 заразени с коронавирус показва, че Covid-19 бързо се е разпространил по света още в края на миналата година и се е адаптирал в човешкия организъм.

Проучването е на учени от Института по генетика към Лондонския университетски колеж, цитирано от „Гардиън“.

Установени са почти 200 рекурентни генетични мутации на коронавируса – SARS-CoV-2 – което според изследователите показва как най-вероятно се е разпространил вирусът сред хората.

Професор Франсоа Бало, един от авторите на проучването, коментира, че резултатите показват, че голяма част от глобалното генетично разнообразие на SARS-CoV-2 е открито във всички тежко засегнати държави. Това предполага, че вирусът се е разпространявал по целия свят още по-рано.

Всички вируси мутират по естествен начин. Мутациите сами по себе си не са лошо нещо и нищо не подсказва, че SARS-CoV-2 мутира по-бързо или по-бавно от очакваното. За момента не можем да кажем дали SARS-CoV-2 става по-смъртоносен или обратното, поясни Бало.

Професорът поясни, че 198-те малки генетични промени, или мутации, установени при проучването, изглежда са се случили независимо повече от веднъж.

Бало подчерта, че голямо предизвикателство в борбата с вирусите е това, че ваксината или лекарството могат да се окажат неефикасни, ако вирусът мутира.

Ако съсредоточим усилията си върху части от вируса, които е по-малко вероятно да мутират, имаме по-голям шанс да разработим лекарства, които да са ефикасни на дълъг период, каза още той.

Откритията на авторите на изследването, публикувани в журнала Infection, Genetics and Evolution, потвърждават, че вирусът се е появил в края на 2019 г. преди бързо да се разпространи по света.

Но проучването не може да потвърди откъде е тръгнал вирусът.

По-рано таз седмица беше съобщено, че първият случай на заразен с коронавирус във Франция е от 27 декември.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!