COVID-19: Повече от половината възрастни в ЕС вече са напълно ваксинирани

Повече от половината от всички възрастни европейци вече са напълно ваксинирани, обяви ЕС, докато няколко страни в Европа и Азия се борят с нови огнища, причинени от бързо разпространяващия се „Делта“ вариант на коронавируса, предаде „Франс прес“.

Повече от четири милиона души вече са починали от COVID-19, откакто се появи през декември 2019 г., и въпреки че ваксините се разпространяват в световен мащаб, „Делта“ подхранва нарастването на заразените и кара правителствата да налагат отново мерки срещу вируса, за да избегнат страшни нови вълни.

ЕС обяви, че 200 млн. европейци са били напълно ваксинирани, повече от половината от възрастното население, но все още не успява да постигне целта от 70 процента ваксинирани, определена за лятото.

Германия регистрира 1890 новозаразени през последните 24 часа и заболеваемост от 12,2 новозаразени на 100 000 души през последните седем дни – повече от двойно повече в сравнение с началото на юли.

Германия се присъединява към редица европейски страни, които през последните седмици регистрират нарастване на заразените.

Новите огнища са до голяма степен подхранвани от „Делта“ варианта, открит за първи път в Индия, който се очаква да стане доминиращият щам на вируса през следващите месеци, заяви Световната здравна организация (СЗО) вчера.

Той е регистриран вече в 124 територии – с 13 повече от миналата седмица – и вече представлява повече от три четвърти от секвенирани екземпляри в много големи държави.

Тази седмица Франция въведе нови правила, изискващи т. Нар. Здравна карта за всички събития или места с повече от 50 души, преди да бъде разширена за ресторанти, кафенета и търговски центрове през август.

Хората трябва да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен тест, за да получат достъп, след като страната отчете нов скок – още 21 000 нови случая в сряда, най-високото ниво от началото на май.

Случаите се увеличават и във Великобритания, където тази седмица бяха премахнати повечето ограничения, а в четвъртък британските супермаркети предупредиха за възможен недостиг на храна, тъй като персоналът беше принуден да се самоизолира.

Страните в Азия наблюдават едни от най-тежките си огнища до момента, като Индонезия се превръща в нова глобална гореща точка, тъй като Виетнам и Тайланд се сблъскват с нови антивирусни правила.

В Токио Олимпийските игри трябваше да бъдат отворени в петък след едногодишно закъснение на пандемията, въпреки че обещаха да бъдат игри като никой друг в историята.

Зрителите са най-вече забранени, а спортистите, журналистите и организаторите са обект на строги вирусни мерки по време на събитието, което се провежда под облак Covid.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!