понеделник, юли 15, 2024

COVID-19: Без новозаразени в Пекин за първи път от появата на новото огнище

Китайската столица Пекин съобщи, че през последните 24 часа няма регистрирани новозаразени с новия коронавирус (COVID-19) за първи път от появата на клъстер в китайската столица през юни, което предизвика опасения от вътрешна втора вълна на епидемията, съобщава „Франс прес“.

Общо 335 души са заразени, откакто клъстерът се появи в голям градски пазар в началото на юни.

Новината идва, след като милиони ученици в града и в цялата страна се събират в изпитни зали, за да вземат всички важни национални изпити за влизане в колеж след дни на проследяване на тяхното здраве.

Здравната комисия на Пекин уточни, че е открила само един асимптоматичен случай вчера, който Китай не включва в броя на потвърдените заразени.

Въпреки че китайските власти все още разследват причината за последното огнище, вирусът е бил открит върху дъски за рязане, използвани за обработка на вносна сьомга на въпросния пекински пазар, което наложи забрана върху някои вносни стоки и засилен контрол на чуждестранните доставчици на храни.

Управата на Пекин е тествала над 11 милиона души за COVID-19 от 11 юни, приблизително половината от населението на града, уточниха властите по време на пресконференция днес.

Жителите са се нареждали на опашки в летните горещини в специални места за тестване в града през юни, като стотици хиляди проби са били събирани всеки ден.

Локализираните блокади в града бяха разхлабени през последните дни, като хората, живеещи в райони на града, смятани за „нискорискови“, сега отново могат да пътуват свободно.

Първата партида от над 5000 души, поставени под карантина заради връзките им с пазара, ще бъде освободена днес.

Но градските власти предупреждават срещу самодоволството.

„Нулевото увеличение на заразените не означава нулев риск“, каза пред репортери заместник-директорът на центъра за контрол на болестите в града.

Властите „не могат да изключат възможността за нови домашно предавани случаи през следващата седмица“, предупреди тя, след като хиляди хора, включително 31 асимптоматични пациенти, остават под карантина.

Китай до голяма степен постави под контрол смъртоносната епидемия преди новия клъстер в Пекин да бъде открит миналия месец.

Оттогава правителството също така наложи строго блокада на близо половин милион души в съседна провинция Хъбей, за да ограничат нов клъстер там, като прие същите строги мерки, наложени по-рано тази година в Ухан, където за първи път беше открит вирусът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!