Президентските избори в Беларус трябва да се повторят с присъствието на чуждестранни наблюдатели, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш в петък и се присъедини към призивите на Полша към лидерите на Европейския съюз (ЕС) да се обсъди ситуацията.

„Говорих с полския министър-председател (Матеуш Моравецки) и ще предложим (на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел) извънредна видео конференция на членовете на Европейския съвет“, заяви Бабиш в Twitter. „Изборите в Беларус трябва да се повторят, да бъдат прозрачни и в присъствието на чуждестранни наблюдатели“, подчерта чешкият премиер, цитиран от Ройтерс.

В същото време външният министър на Естония Урмас Рейнсалу заяви, че трябва да се предприемат конкретни стъпки към ефективен отговор от страна на ЕС и западните държавите като цяло срещу репресиите в Беларус, последвали президентските избори в неделя. Рейнсалу също повдигна въпроса в Съвета за сигурността на ООН, където Естония има непостоянно място, което беше посрещнато с протест от страна на руския представител.

Още по темата

„Сегашната ситуация в Беларус е такава, че изисква бързи и решителни действия от страна на нациите на ЕС и на западната общност“, заяви външният министър на Естония по време на планираната правителствена пресконференция в четвъртък (14 август).

Рейнсалу, който каза, че се е срещнал с белоруски граждани активисти в Талин по-рано през деня, подчерта значението на призивите за прекратяване на насилието срещу невъоръжените протестиращи и незабавното освобождаване на задържаните по политически причини граждани, включително такъв на Естония, който според съобщенията е бил настанен в Беларус.

Пак в четвъртък външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че е необходимо ЕС да засили натиска си срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, като изтъкна възможността за налагане на санкции.

„Бруталността и задържането на мирни протестиращи и журналисти в Беларус е неприемливо за Европа в 21-ви век. В миналото, заради определени еднократна мерки и освобождаването на политически затворници, имахме причина да се надяваме, че нещата отиват правилната посока. Очевидно това доверие е било незаслужено и вероятно ще говорим за санкции“, изтъкна Маас.

След президентските избори в Беларус, засенчени от обвинения за манипулация, ситуацията в страната остава напрегната. Във вторник вечерта отново се стигна до кървави сблъсъци с полицията по време на демонстрации. Хиляди хора бяха на улиците, повечето от тях в столицата Минск. Засега не е ясно как ще реагира на недоволството държавният глава Александър Лукашенко.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Източник: Investor.BG

Коментари