вторник, април 16, 2024

Чехия гони 18 руски дипломати заради взривен от ГРУ склад за боеприпаси

Чехия обвини руските спецслужби, че стоят зад взрива в склад за боеприпаси в с. Врбетице през 2914 г., при който загинаха двама души, съобщи Би Би Си. Заради агресивния акт от страната ще бъдат експулсирани 18 руски дипломати.

По думите на премиера Андрей Бабиш, чешките власти разполагат с „ясни доказателства“ за намесата на офицери от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) в трагичния инцидент.

Чешката република е суверенна правова държава и трябва да реагира в съответствие с приетите правила“, посочи Бабиш.

18 служители на посолството на Русия трябва да напуснат страната в рамките на 48 часа“, заяви министърът на вътрешните работи Ян Гамачек, който е и временно изпълняващ функциите на външен министър.

Той добави, че инцидентът с основание ще влоши отношенията между двете страни.

„Намираме се в ситуация, подобна на тази във Великобритания след опита за отравяне на Скрипал през 2018 г.“ – поясни Гамачек.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва руснаците Александър Петров и Руслан Боширов във връзка с разследването на тежкото престъпление. Двамата са се намирали в Прага и Моравия през октомври 2014 г.

Както сочат разкритията на международната разследваща група Bellingcat и руското издание The Insider, Руслан Боширов е фалшиво име, зад което се крие полковникът от ГРУ Анатолий Чепига, а Петров всъщност е офицерът от ГРУ Александър Мишкин. Двамата са основните обвиняеми за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!